LUKAŠENKO UZVRAĆA DEMONSTRANTIMA: Njegove pristalice organizuju kontramiting u Minsku! (VIDEO)
Foto: AP/Alexander Zemlianichenko

obračun

LUKAŠENKO UZVRAĆA DEMONSTRANTIMA: Njegove pristalice organizuju kontramiting u Minsku! (VIDEO)

Planeta -

Provladina javna organizacija "Bela Rus“ namerava da održi danas u Minsku "miting solidarnosti“ u znak podrške aktuelnom predsedniku Aleksandru Lukašenku, saopštila je organizacija na svojoj stranici na Fejsbuku.

"U nedelju u 12.00 biće održan miting solidarnosti na Trgu nezavisnosti u Minsku. U njemu će učestvovati snage koje podržavaju državnu politiku“, navodi se u saopštenju “Bele Rus”.

Na mitingu, kako se navodi, okupiće se "svi oni koji vole otadžbinu, ko je protiv podele zemlje na dva suprotstavljena tabora“, prenosi Sputnjik saopštenje.

"S nama je cela konstruktivna Belorusija“, saopštila je organizacija.

Protesti u Belorusiji su počeli, podseća Sputnjik, nakon objavljivanja rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko sa više od 80 odsto glasova. Opozicija ih nije priznala, dok je liderka opozicije Svetlana Tihanovska napustila zemlju i otišla u Litvaniju.

Prva tri dana demonstracije su bile nasilne, policija je koristila suzavac, vodene topove, šok-bombe i gumene metke za njihovo rasterivanje.

Prema podacima Ministarstva policije Belorusije, u neredima od 9. do 13. avgusta povređen je 121 policajac, dok je pokrenuto 90 krivičnih postupaka. Jedna osoba je poginula. Uhapšeno je skoro 7.000 demonstranata, ali je veliki broj njih kasnije pušten.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track