GRCI OČAJNI, HALKIDIKI PUST! Sezona pukla zbog korone, plaše se scenarija goreg od 2010: Samo da preživimo zimu!
Foto: Profimedia / ARIS MESSINIS / AFP

ogromni gubici

GRCI OČAJNI, HALKIDIKI PUST! Sezona pukla zbog korone, plaše se scenarija goreg od 2010: Samo da preživimo zimu!

Planeta -

Turizam je okosnica grčke privrede, ali zbog pandemije korona virusa je sve propalo, žali se turistička branša. To je katastrofa za čitavu zemlju, kojoj preti gori scenario od finansijske krize.

"Ovako nešto kao Halkidiki je jedinstveno", kažu u Solunu ukazujući na prekrasne plaže, zelene šume i tirkiznu morsku vodu. No, ono što se vidi u Psakudiji na severu Grčke može da zavara. Plaže su činjenica vikendom pune, ali to nisu platežni inostrani gosti, već Grci.

Polovina avgusta je jek sezone godišnjih odmora u Grčkoj. Tada ulice velikih gradova opuste, a slobodni dani se provode kolektivno na moru.

foto: Profimedia / Wassilis Aswestopoulos / AFP

"Mi u selu nismo imali nijedan jedini slučaj zaraze korona virusom, ali i pored toga niko nije došao", žali se Melisa vlasnica bara na plaži.

Kaže da je u poređenju sa prošlom godinom posao opao za 80 odsto. Ali, ipak se trudi da ostane optimistična:

"Ovde svako svakom pomaže. Nadamo se da ćemo preživeti zimu. Barem ove godine. A šta nosi sledeća, ne znam."

Prvo crna ovca, a onda uzor

Brzom reakcijom grčke vlade u martu i aprilu širenje virusa svedeno je na minimum. Grci su mogli da budu ponosni. Sa mnogo strpljenja su se sprovodile sve mere za borbu protiv pandemije korona virusa: nosile su se maske, držala socijalna distanca u supermarketima, ostajalo kod kuće. Ministar za razvoj Adonis Georgiadis kaže kako je Grčka od crne ovce Evrope postala uzor.

foto: Profimedia / Wassilis Aswestopoulos / AFP

Međunarodna štampa je Grčku opisivala kao omiljenu destinaciju turista tokom korona-leta. Ali, kada su aerodromi 1. jula delom otvoreni za međunarodni vazdušni saobraćaj, inače pune čekaonice ostale su prazne. Reke turista su izostale.

"Mi smo došli uprkos koroni, Na aerdromu je sve prošlo glatko", priča za DW jedna gošća iz Berlina, dok sedi na plaži sa dve prijateljice. Ona nije dozvolila da je uplaše problemi oko ulaska u zemlju.

Drugi talas zaraze u Grčkoj?

Ali, komplikacija je zaista bilo. Za ulazak u Grčku neophodan je tzv. QR-Code, kojim se registruju putnici. Početkom jula mnogi turisti o tome nisu bili informisani. Drugi govore o tome da su imali problema da ispune elektronski formular za ulazak u zemlju. Najdramatičnija situacija je bila na granicama prema susednim zemljama Bugarskoj i Albaniji. Ljudi su na granicama čekali i po nekoliko dana.

"Platio sam 100 evra test na antitela", priča tursita iz Bugarske, koji je u Pereu na severu Grčke stigao pre pet dana. Ali, na granici su morali još jednom da ga testiraju i onda je morao da ostane u hotelu 24 sata.

foto: Profimedia / Wassilis Aswestopoulos / AFP

Muke grčkih hotelijera

Grci su se veoma plašili da će turisti doneti Kovid 19 u zemlju. Ali, sada kao i u drugim zemljama i u Grčkoj raste broj zaraženih.

To izgleda nema veze sa turistima. U saopštenju za medije Univerziteta Aristotel u Solunu stoji da je porast infekcija bio primetan i pre otvaranja granica.

foto: EPA / DIMITRIS TOSIDIS

Molba mladima

U međuvremenu, barovi i restorani u Solunu moraju da zatvaraju u ponoć. Vlada posebno moli mlade da virus shvate ozbiljno i da u letnjem zanosu ne zapostavljaju rizike po zdravlje.

"Nemoj da budeš kriv za to što se zarazio tvoj bližnji", apeluje na mlade sugrađane premijer Kirijakos Micotakis preko Tvitera.

Zima će biti teška

Mnogi Grci imaju i druge brige- ekonomske - koje su veće od straha od korone. Zna to i Grigoris Tasios, predsedavajući grčkog Udruženja hotelijera. I njegov hotel u Psakudiji ove godine je prazan. Znatno je snizio cene, ali turisti ipak nisu došli:

"Kapaciteti su popunjeni oko 30-35 odsto. U avgustu izgleda malo bolje, jer imamo više turista iz zemlje."

foto: EPA / DIMITRIS TOSIDIS

Ipak, korona je nanela ogromnu štetu turizmu u Grčkoj.

"Računamo sa 15 milijardi gubitka u poređenju sa 2019, kada su prihodi u turizmu bili 18 milijardi evra", kaže Tasios.

Turizam je 2019. iznosio 20 odsto grčkog bruto društvenog proizvoda. Stoga mnogi Grci s pravom strahuju za svoju egzistenciju. Ostaje da se vidi da li će paket pomoći Evropske unije od 750 milijardi evra, od kojih su za Grčku predviđene 32 milijarde, pomoći da se nadoknade ogromni gubici, ne samo u turizmu.

Jedno je sigurno: ako sledeća godina ne donese značajnija poboljšanja, to bi moglo da izazove konsekvence koje bi u senku bacile i finansijsku krizu 2010.

Kurir.rs / DW, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja