BERLIN OTVARA BORDELE ALI NIJE BAŠ SVE DOZVOLJENO! PROSTITUTKE PORUČUJU: I klijenti i mi volimo više punu uslugu!
Foto: Profimedia / Odd ANDERSEN / AFP

korona kriza

BERLIN OTVARA BORDELE ALI NIJE BAŠ SVE DOZVOLJENO! PROSTITUTKE PORUČUJU: I klijenti i mi volimo više punu uslugu!

Planeta -

Vlasti u Berlinu su bordelima dopustile da napokon otvore svoja vrata, zatvorena mesecima zbog pandemije, ali seks još nije dobio zeleno svetlo.

Umesto toga klijenti će morati da se zadovolje erotskim masažama, najmanje do početka septembra.

I nisu zbog toga samo oni frustrirani. Ni 49-godišnja radnica jednog od bordela, nije sretna zbog toga. "I ja i moji klijenti više volimo potpunu uslugu", kaže.

foto: Profimedia / Odd ANDERSEN / AFP

Seksualne usluge zabranjene su u Berlinu od sredine marta u sklopu napora da se zaustavi širenje koronavirusa.

U julu je nekoliko seksualnih radnica, 'naoružanih' lutkama na naduvavanje protestovalo ispred parlamenta u Berlinu žaleći se da im nametnute restrikcije onemogućavaju da zarađuju za život, kao i da to podstiče cvetanju ovog zanata na crno.

Prostitucija je u Nemačkoj legalna i tamošnjih 40.000 registrovanih seksualnih radnica ima pravo na ugovore o radu, zdravstveno i socijalno osiguranje.

Aurel Johanes Marks, upravnik jedne od javnih kuća, kaže da su mu zbog višemesečnog zatvaranja gubici šest puta veći, a sada mora dodatno da ulože kako bi njegov lokal ispunilo propisane mere.

foto: Profimedia / Odd ANDERSEN / AFP

Natpisi s objašnjenjem pravila su svuda oko recepcije, koja sa svojim kožnim foteljama i mramornim podom podseća na hotelski lobi.

Svaki gost mora da ispuni obrazac sa svojim podacima i kontaktima. Moraju da nose i maske, "baš kao da su na benzinskoj pumpi ili u prodavnici", kaže Marks.

"Većina ih s tim nema nikakvih problema, ali ono što ne funkcioniše dobro je činjenica da mnogi koji dođu u bordel dolaze s očekivanjem da će ovdje dobiti seks", dodaje. A to bi u ponudi ponovo trebalo biti od 1. septembra, uz stroge higijenske mere.

foto: Profimedia / Odd ANDERSEN / AFP

"Veteranka" s početka priče nije zabrinuta da će pokupiti koronavirus.

"Ako radite ovaj posao 20 godina, onda imate svoje redovne mušterije. Možete da birate koga ćete primiti u sobu", objašnjava.

"Ako vam se neko ne svidi, samo mu pokažete vrata. Nisam uopšte uplašena, nego sretna što konačno mogu opet da počnem da radim", rekla je.

Kurir.rs / France 24, Foto: Profimedia / Odd ANDERSEN / AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja