U KALIFORNIJI PAKAO NA ZEMLJI: Rekordne vrućine od skoro 55 stepeni, požari već uništili 48.500 hektara, nestala struja
Foto: EPA/NEAL WATERS

vatrena stihija nosi sve pred sobom

U KALIFORNIJI PAKAO NA ZEMLJI: Rekordne vrućine od skoro 55 stepeni, požari već uništili 48.500 hektara, nestala struja

Planeta -

Vatrogasci se bore danas sa više desetina požara širom Kalifornije pogođene istorijskim toplotnim talasom koji je izazvao prekide struje i primorao guvernera te američke države da proglasi vanredno stanje.

Guverner Kalifornije Gavin Njusam proglasio je vanredno stanje da bi osigurao raspoloživost vitalnih resursa za borbu protiv vatrene stihije, dodatno pojačane efektom istorijske vrućine na zapadnoj obali SAD i jakim vetrovima.

Izgorela je vegetacija, vozila i kuće uništeni su vatrom, a požari su do sada zahvatili najmanje 48.500 hektara u Kaliforniji. Neki su blizu Los Anđelesa i San Franciska prema odeljenju za borbu protiv požara te države.

foto: EPA/NEAL WATERS

Hiljade ljudi su morale da budu evakuisane na nekoliko kilometara severno i južno od San Franciska gde, prema proceni vatrogasaca, gore dva najveća požara u kojima je spojeno više manjih požara izbilih od ponedeljka.

U toj državi poslednjih nedelju dana vladaju velike vrućine, u Dolini smrti u nedelju je zabeležena rekordna temperatura od 54,5 stepeni Celzijusa što bi mogla da postane, ako se izvrše poređenja, treća najviša temperatura ikad zabeležena na Zemlji.

foto: EPA/NEAL WATERS

Oko 30.000 kalifornijskih domaćinstava je ostalo bez struje, prema elektro kompaniji Pauerautidž (Poseroutage.us) zbog pregrejavanja brojnih električnih instalacija.

"Nemamo dovoljno vatrogasaca širom Kalifornije zbog požara. Nedostaju nam i vazdušni resursi", upozorio je portparol vatrogasne službe Vil Pauers.

foto: EPA/NEAL WATERS

Policija i vatrogasci su danas išli od vrata do vrata da bi upozorili stanovnike da se evakuišu dok se požar približava Vakavilu, gradu sa oko 100.000 stanovnika koji se nalazi između San Franciska i Sakramenta.

Na snimcima se vide kuće u plamenu i debeli sloj pepela koji je prekrio ruralno područje blizu jednog od glavnih auto-puteva, dok se požar približava gušće naseljenim područjima.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track