ČEKA GA 55 GODINA ROBIJE: Abedi osuđen zbog terorističkog napada na koncertu u Mančesteru! Najmlađa žrtva imala 8 godina
Foto: Profimedia

pobili decu

ČEKA GA 55 GODINA ROBIJE: Abedi osuđen zbog terorističkog napada na koncertu u Mančesteru! Najmlađa žrtva imala 8 godina

Planeta -

Muškarac koji je pomogao svom starijem bratu da izvrši samoubilački bombaški napad na kraju koncerta pevačice Ariane Grande u Mančesteru pre tri godine, u kojem je ubijeno 22 ljudi, osuđen je na najmanje 55 godina zatvora, prenosi Rojters.

Hašim Abedi (23) je u martu proglašen krivim za ubistvo zbog toga što je podsticao i pomagao svom bratu Salmanu u samoubilačkom bombaškom napadu na kraju koncerta pevačice Ariane Grande u Mančesteru 2017. godine.

U napadu su 22 osobe izgubile život, uključujući i sedmoro dece, među kojima je najmlađe imalo osam godina, dok je 237 ljudi tom prilikom povređeno.

Sudija je rekao da su oba muškarca podjednako odgovorna za napad i da su ciljano odabrali da napad izvrše na koncertu na kojem su u publici uglavnom bili mladi ljudi. Polovinu žrtava nastradilih u napadu čine deca ili tinejdžeri.

Abedi je osuđen zbog ubistva i zavere, i provešće najmanje 55 godina iza rešetaka.

foto: Profimedia / AFP

Osuđeni nije bio prisutan kada je izrečena presuda, budući da je odbio da se pojavi u sudnici u kojoj su se nalazile porodice žrtava.

Braća Abedi, čiji su roditelji emigrirali iz Libije u Veliku Britaniju za vreme vladavine Moamera Gadafija, napravili su u plan o napadu u svom domu u južnom delu Mančestera, gde su eksperimentisali sa pravljenjem eksplozivne naprave.

foto: Profimedia / Richard B. Levine

Nakon što su napravili eksplozivnu napravu na drugoj adresi i kupili automobil u kojem su je sakrili, braća su se vratila u Libiju sredinom aprila 2017. godine.

Hašem je ostao u Libiji, dok je njegov brat (22) izvršio napad.

Hašem je negirao da je učestvovao u planiranju napada, ali odbrana nije navela nikakve dokaze za to, zbog čega je sudija doneo presudu da je kriv za ubistvo.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track