ŠVEDSKA DOBIJA ARAPSKU STRANKU: Kažu da su miroljubivi i neće arabizaciju, a evo ko su osnivači (VIDEO)
Foto: Profimedia, AP

čudno

ŠVEDSKA DOBIJA ARAPSKU STRANKU: Kažu da su miroljubivi i neće arabizaciju, a evo ko su osnivači (VIDEO)

Planeta -

Nova arapska stranka u Švedskoj, osnovana da se bori za prava arapskog stanovništva zemlje, obećala je da će pomoći integraciji "i zaštititi prava Arapa", istovremeno negirajući tvrdnje da bi "mogla Arabizirati Švedsku".

Prema sajtu stranke, na stranku se može gledati kao na "socijalističku orijentaciju sa određenim kapitalističkim elementima", naglašavajući da je "sekularna stranka i da u predstavnicima stranke nisu dozvoljeni nikakvi verski simboli ili odeća".

Trenutno su ciljevi stranke borba protiv "isključenja, zabrinutosti za budućnost, podele i nedostatka osećaja za zajednicu". Istovremeno, stranka će se boriti za smanjenje „stope kriminala i nezaposlenosti u istoj grupi“.

Očekuje se da će stranka svoj detaljni manifest objaviti u septembru, ali je u međuvremenu stvoreno nekoliko preduslova za pridruživanje stranci, uključujući ove: arapsku pozadinu najmanje jednog roditelja iz nekoliko generacija, kao i švedsko visoko obrazovanje i čiste kriminalne dosijee.

Međutim, najmanje jedan član stranke, kao i osoba za kontakt, 33-godišnji muškarac sa sedištem u Malmeu, osuđen je 2017. godine za nezakonita dela pretnji i uznemiravanja, mada stranka osporava težinu ovih zločina.

Da bi izbegla bilo kakvu sistematsku diskriminaciju, Švedska ne drži demografske podatke po nacionalnosti, ali na početku decenije je u Švedskoj bilo 155.000 arapskih govornika, ili otprilike 1,5 odsto ukupnog stanovništva.

Migracije u zemlju dramatično su se povećale tokom naredne decenije, a 163.000 azilanata stiglo je u Švedsku samo 2015. godine, uglavnom sa Bliskog Istoka i Severne Afrike. Popis stanovništva trebalo bi da bude sproveden 2021. godine, što bi moglo osvetliti značaj i potencijalni uticaj koji bi nova arapska stranka mogla da ima i šta može da očekuje u Švedskoj javnoj politici u godinama koje slede.

Kurir.rs/Logicno.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track