EVROPA DA PRESTANE SA PROVOKACIJOM SUKOBA U BELORUSIJI: Rusija ostaje čvrsta u stavu da nema uplitanja u krizu u Minsku!
Foto: EPA / YAUHEN YERCHAK/ AFP

lavrov i borelj

EVROPA DA PRESTANE SA PROVOKACIJOM SUKOBA U BELORUSIJI: Rusija ostaje čvrsta u stavu da nema uplitanja u krizu u Minsku!

Planeta -

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pozvao je visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da preduzme mere kako bi sprečio brojne zemlje EU da provociraju sukob između vlasti i opozicije Belorusije, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Moskva i Brisel se slažu da Belorusi sami mogu da reše situaciju u zemlji.

"U centru pažnje nalazila se situacija u Belorusiji. Obe strane istakle su potrebu da nju reše sami Belorusi, bez spoljnog mešanja. Lavrov je skrenuo pažnju Borelju na akcije pojednih zemalja-članica EU, koje postupaju suprotno od ukazanog principa i pozvao da se preduzmu mere za prekid izazivanja sukoba između beloruske vlasti i opozicije“, navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva.

foto: Profimedia / STR

Strane su se osvrnule i na izglede da Zajednički sveobuhvatni akcioni plan o iranskom nuklearnom programu ostane na snazi.

„Potvrđeno je nepostojanje bilo kakvih pravnih uslova za američke inicijative u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o pitanjima koja se odnose na implementaciju Sporazuma, koji je nedeljiva celina sa rezolucijom 2231 koju je odobrio Savet bezbednosti UN, i u kojem je Vašington zvanično prestao da učestvuje 2018. godine“, istakao je ruski MIP.

Lavrov i Borelj razmenili su mišljenja i o nekim aktuelnim aspektima u odnosima Rusije i EU.

Kurir.rs / Sputnjik, Foto: Profimedia /YAUHEN YERCHAK / AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track