ČOVEK KOJI JE STVORIO TRAMPA NE PRESTAJE DA ŠOKIRA Uhapšen na jahti ekscentričnog milijardera, evo šta se krije iza toga
Foto: Profimedia / Joel Angel Juarez / Zuma

sumnjivo društvo

ČOVEK KOJI JE STVORIO TRAMPA NE PRESTAJE DA ŠOKIRA Uhapšen na jahti ekscentričnog milijardera, evo šta se krije iza toga

Planeta -

Stiv Benon, bivši glavni strateg Donalda Trampa u Beloj kući, a pre toga šef njegovog predizbornog štaba, uhapšen je u četvrtak pod optužnicom za prevaru u kampanji prikupljanja novca za podršku Trampovoj ideji izgradnje zida na granici s Meksikom.

Optuženi su i Brajan Kolfejdž, Endru Badolat i Timoti Sašo jer su navodno prevarili stotine hiljada donatora tokom kampanje "Izgradimo zid" (We Build the Wall). Prikupili su 25 miliona dolara za privatnu izgradnju dela zida na granici jer su Trampov planovi o izgradnji zida neslavno zapeli zbog odbijanja Kongresa da mu osigura potrebne finansije.

Prema tužiocima, Benon je putem neprofitne organizacije koja je bila pod njegovom kontrolom iskoristio više od milion dolara od kampanje da bi potajno platio Kolfejdžu i pokrio stotine hiljada dolara svojih ličnih troškova.

Posebno je zanimljiva i lokacija na kojoj je Benon uhapšen - raskošna 46-metarska i 25 miliona dolara vredna jahta pored obale američke savezne države Konektikat na kojoj je letovao.

Jahta je u vlasništvu kineskog tajkuna za nekretnine Guoa Venguija, koji je 2014. pobegao iz Kine u iščekivanju optužnice za korupciju i silovanje.

Zanimljivo je i da je Guo vremenom postao Benonov prijatelj i poslovni partner. Inače, Benon je populista i nacionalista poznat po svom zagovaranju ekonomskog rata protiv Kine.

Edvard Vong, diplomatski dopisnik Njujork tajmsa, napisao je na Tviteru kako Guo nije kineski disident, kako se često tvrdi, već deo kineske elite koji je pobegao iz Kine kad je Ma Đian, visoki oficir kineske špijunske agencije MSS, s kojim je Guo navodno bio blizak, uhapšeen i osuđen na doživotni zatvor.

Vest da su Benona uhapsili agenti američke poštanske službe dodatno je privukla pažnju, s obzirom da Tramp zbog izbora sabotira Poštu. Ranije je iznosio tvrdnje da je glasanje poštom nepouzdano i da vodi ka izbornoj prevari.

Naime, devet od 50 saveznih država planira da glasanje bude skoro isključivo poštom, dok milioni Amerikanaca u drugim državama imaju tu opciju ako je zatraže.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track