OVDE SE SPREMA NOVI BEJRUT U afričkoj luci više amonijum nitrata nego u Libanskoj prestonici! Ne mogu da ga sklone VIDEO
Foto: Profimedia

opasno

OVDE SE SPREMA NOVI BEJRUT U afričkoj luci više amonijum nitrata nego u Libanskoj prestonici! Ne mogu da ga sklone VIDEO

Planeta -

Zvaničnici Senegala kažu da su zatražili uklanjanje 2.700 tona amonijum nitrata - hemikalije koja je izazvala veliku eksploziju u Bejrutu - iz Dakara.

Količina u luci Dakar, koja se nalazi u blizini stambenih područja gotovo je istovetna onoj koja se nalazi u libanskoj prestolnici.

Zvaničnici kažu da je hemikalija deo pošiljke od 3.050 tona namenjena za susedni Mali.

Lučki zvaničnici kažu da je tamo već prevezeno 350 tona.

Vlada kaže da je vlasnik pošiljke zatražio da skladišti hemikalije u skladište u Diamniadio-u, oko 30 kilometara od Dakra.

Ali ministarstvo životne sredine još uvek nije odobrilo zahtev, rekavši da lokacija nije ispunila sve tražene uslove, uključujući i sprovođenje studije uticaja na životnu sredinu i društvo.

"Zatražili smo od vlasnika da napravi aranžmane tako da se proizvod može transportovati van Senegala", rekao je agenciji AFP jedan od zvaničnika ministarstva Baba Drame.

Nije jasno ko je vlasnik pošiljke i za šta nameravaju da je koriste u Maliju.

Zvaničnici luke nisu otkrili datum kada je pošiljka stigla u luku.

Premeštanje pošiljke u Mali predstavlja izazov s obzirom na trenutnu političku neizvesnost nakon nedavnog vojnog udara tamo, koji je svrgnuo predsednika Ibrahima Boubacara Keita.

Eksplozija u Bejrutu opustošila je centar grada, usmrtila više od 200 ljudi i oštetila zgrade širom grada.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track