ITALIJA NA NOGAMA ZBOG MEDVEDA KOGA ZOVU LEPTIRIĆ: Pravi haos, za njega ne postoje ljudske prepreke! Opet je pobegao!
Foto: Profimedia

prava zvezda

ITALIJA NA NOGAMA ZBOG MEDVEDA KOGA ZOVU LEPTIRIĆ: Pravi haos, za njega ne postoje ljudske prepreke! Opet je pobegao!

Planeta -

Zovu ga "leptirić", ali on je mladi inteligentni i hrabri mužjak medveda koga već dve godine pomno prati italijanska javnost putem društvenih mreža i brojnih članaka u medijima, zbog odsustva straha prema ljudima i zabranama koje su mu postavljane.

Najanovija vest je da je Leptirić ili kako je medino tehnicko ime M49, uspeo da se oslobodi elektronske narukvice putem koje je bio praćen već dve godine i da se uputi u nepoznato.

Med Leptirić je došao u centar pažnje javnosti pre dve godine kada je prvi put u planinama severne regije Trento, napravio pravu raciju po bajtama i torovima ostavljajući iza sebe tragove koji će ga uciniti prepoznatljivim: razbijao sve prozore, onako iz zabave, pokušavao, a po nekad i uspevao da razvali vrata, zakolje ili ih odvuče daleko od očiju desetinu ovaca, ali je pokazao da se ne plaši ni čobana, pa je jedan, da bi se odbranio, pucao iz karabina u vazduh, ne bi li uplašio medu.

U Italiji medvedi su zašstičena vrsta, a čobani, za sada još ne.

Uglavnom kada se učinilo da je Leptirić prevršio svaku meru lepog ponašanja vlasti su izdale naredbu da se uhvati i stavi u zatvoreni park ograđen visokom žicom "Kasteler" u provinciji Trento na severu Italije.

Ali već dan kasnije,15 jula 2019, Leptirić je uspeo da pobegne uprkos metalnoj barijeri visokoj 4 metra i trostrukoj žičanoj ogradi pod strujnim naponom, tada počinje njegova slava, na društevnim mrežama.

Formirane su grupe podrške i počeli da se množe izlivi ljubavi.

Vlasti su međutim ocenile da je Leptirić nepopravljiv pa su izdali novu naredbu koja daje pravo lovcima, ukoliko ga sretnu ili ih ugrozi, da ga ubiju.

Ova odluka naišla je na burna reagovanja ne samo Leptirićevih fanova već i niza organizacija za zaštitu životinja.

U međuvremenu meda je uživao u slobodi i ponašao se upravo kao divlja zivotinja: ponovo provaljuje u torove, uzima sta mu se dopada, razbija stakla, snimljen je i u dvorištu kuće lokalnog gradonačelnika, menja mesto boravka, i kako se moglo pratiti prema elektronskoj ogrlici, u novembru prošle godine "pao je u zimski san".

Probudio se i u martu, baš na početku Pandemije kovida 19, nastavio svoj pohod ostavljajući prepoznatljive tragove iza sebe.

U aprilu su ga snimili kako se igra na snegu, onda je pokušao da provali metalna vrata na magazinu, a 30 aprila je ponovo uhvaćen i stavljen u zatvoreni park da, kako je pisala štampa, "ostane u doživotnom zatočenistvu".

Ali, u julu M49 je ponovo, po drugi put, uspeo da pobegne iz zatočeništva uprkos elektrificiranoj visokj ogradi i svim merama predostroznosti:

"Voleo bih da sam mogao videti lice onih koji su ga pratili preko radio signala kada su shvatili da se signal udaljava od zatvora", napisao je jedan od fanova na grupi.

I sada najnovija vest, Leptirić je uspeo da se oslobodi elektronske ogrlice koja je, nakon što je signal slabio, nađena u šumi.

Leptirićevi fanovi su požurili da pozdrave medinu slobodu:"Navijam za tebe" poručila je jedna od njih, na Fejsbuku.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track