Najnovije vesti

PLANETA ZEMLJA IZGUBILA 28 TRILIONA TONA LEDA OD 1994. GODINE: Naučnici zapanjeni, a evo šta nas čeka ako se ovo nastavi
Foto: Profimedia

dramatično

PLANETA ZEMLJA IZGUBILA 28 TRILIONA TONA LEDA OD 1994. GODINE: Naučnici zapanjeni, a evo šta nas čeka ako se ovo nastavi

Planeta

Sa površine planete Zemlje nestalo je ukupno 28 triliona tona leda od 1994. godine, a do ovih podataka su došli britanski naučnici koji su pomoću satelita istraživali površinu Zemlje.

Naučnici sa Univerziteta u Lidsu, Edinburgu i Londonu opisali su količinu gubitka leda rečju "zapanjujuće", piše Gardijan.

"Ako se glečeri i ledene ploče nastave da tope ovom brzinom, svaki centimetar porasta nivoa mora značiće da će oko milion ljudi biti raseljeno iz svojih domova", objasnio je profesor Endi Šefard sa Univerziteta Lids.

Naučnici ukazuju da otapanje leda u tim količinama ozbiljno smanjuje sposobnost Zemlje da reflektuje sunčevu radijaciju nazad u svemir. Led nestaje, a more ili tlo izloženo ispod njega upijaju sve više toplote, povećavajući tako zagrevanje planete.

"U prošlosti su istraživači proučavali samo pojedina područja, poput Antarktika ili Grenlanda, posmatrajući gde se i koliko led topi. Ovo je prvi put da je neko proučio celu površinu zemlje. Ono što smo pronašli nas je ostavilo bez teksta", rekao je Šefard.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...