RANA OD METKA, TRAGOVI ĐONA, OTISAK PENDREKA Lekari u Belorusiji u šoku zbog policijske brutalnosti prema demonstrantima
Foto: Profimedia / Viktor Tolochko/ Sputnik

STRAVIČNO

RANA OD METKA, TRAGOVI ĐONA, OTISAK PENDREKA Lekari u Belorusiji u šoku zbog policijske brutalnosti prema demonstrantima

Planeta -

Doktor ultrazvučne dijagnostike iz bolnice u Minsku govorio je za “Belsat” o demonstrantima koje je pretukla beloruska policija tokom protesta koji su izbili nakon sporne pobede Aleksandra Lukašenka na predsedničkim izborima u Belorusiji.

Kako je ispričao, tokom noći 11-12. avgust bolnica je primila mnogo pacijenata koji su bili pretučeni i mučeni. Lekari su zaključili da će, ako ne progovore o tome, postati saučesnici u zločinu.

"To nije čak ni šok, prosto je nemoguće zamisliti da je tako nešto moguće u našoj zemlji. Mogu reći samo ono što sam lično video. Nisam na dužnosti svaki dan, ali radio sam u noći 11-12. avgust. U to vreme primili smo pretučene ljude", naveo je neimenovani lekar.

foto: Profimedia/Sergei GAPON/AFP

"Doveli su mi četiri teško pretučena pacijenta. Bilo je tu, naravno, i pacijenata sa ranama od metaka i drugim povredama, ali su oni poslati u druge bolnice. Sopstvenim očima video sam gomile modrica na mojim pacijentima. Ljudi su bili plavi od premlaćivanja, nije bilo netaknutog mesta", priča on.

Lekar je ukazao da je poznato da modrice ponavljaju oblik objekta koji ih je naneo, pa su tako videli otiske pendreka na telama pacijenata.

"Jedan od mladića imao je tragove đona policijske čizme nasred lica. Kao da je na njemu imao znak za udaranje. Zašto bi tako udarili čoveka u lice, ne razumem", rekao je on za “Belsat”.

Lekar je naveo da su većina pacijenata bili mladi u 20-tim godinama i da su svi rekli da su pretučeni tokom nereda, potom u policijskim kombijima, a potom i u stanicama.

foto: Profimedia/Sergei GAPON/AFP

"Rekli su da su ih zgrabili nasred ulice, dok su neki išli u prodavnice, vraćali se kući. Oni su porekli da su učestvovali u protestima. Ali čak i da jesu, to ne znači da možete premlaćivati ljude. Mi lekari smo šokirani, ponekad je prosto nemoguće suzdržavati suze", rekao je on.

“Belsat” podseća da je tokom pandemije korona virusa bilo čak i negativnih stavova prema lekarima da kriju informacije i da se plaše da ih iznesu u javnost, dok sada lekari iznenada počinju da govore o zločinima.

"Morate razumeti da su se svi plašili za sebe. To je bila pozicija. Ali, samo se tada nismo probudili. Tada su svi ćutali… Ali, nakon poslednjih dešavanja čak smo govorili u četovima da ako ćutimo nećemo biti drugačiji od onih kriminalaca koji muče ljude, svoje ljude", naveo je lekar.

foto: Profimedia / Viktor Tolochko/ Sputnik

U ponedeljak se dopisnica “Belsat TV” Alena Šarbinskaja našla među pritvorenim novinarima u Belorusiji nakon erupcije protesta. Provela je tri dana u pritvoru poznatom među lokalnim stanovnicima kao “Akrestsin”, po ulici u kojoj se nalazi. Ona je rekla da je kasnije u bolnici videla mnogo teško pretučenih muškaraca.

"Bilo je šokantno gledati ih. Neki od njih su imali životno opasne povrede. Išla sam po bolnici i razgovarala sa pacijentima kao novinarka. Jedan od muškaraca, tu u bolnici, bio je silovan policijskim pendrekom", navela je ona.

Lekar koji je govori za “Belsat” je istakao da ne može reći da je video silovanog pacijenta ili ginekologa koji bi to potvrdio, te da zbog toga neće da govori o tome.

"Čuo sam o takvim slučajevima, ali to cirkuliše na nivou tračeva. Što se tiče momaka, činjenica je da su bili silovani sa pendrecima", potvrdio je on.

foto: Profimedia / Viktor Tolochko/ Sputnik

Lekar je istakao da među njegovim pacijentima nema onih u tako teškom stanju da bi postali invalidi.

"Srećom, nije bilo tako teških unutrašnjih povreda. Modrice će proći. Jedan mladić je imao vensku trombozu, ili upalu vene. Vene su mu oštećene kad su ga udarili u noge. Ali, zaceliće tokom vremena, neće uzrokovati invalidnost. Ipak, te povrede se uopšte nisu trebale dogoditi", zaključio je doktor iz Minska.

Nakon protesta zbog sporne pobede Lukašenka na predsedničkim izborima, došlo je do krvavog obračuna demonstranata i policije. Uhapšene su hiljade ljudi, od kojih su mnogi kasnije pušteni, međutim u vidno lošem stanju. Mediji su preneli jezive priče o mučenju i batinjanju demonstranata tokom hapšenja, a pokrenuta je i istraga zbog smrti jednog od njih u zatvoru.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja