ZABRANJENI PROTESTI PROTIV KORONE U BERLINU: Vlasti neće prezati ni od upotrebe sile!
Raniji protesti u Berlinu, Foto: Profimedia

OPASNO

ZABRANJENI PROTESTI PROTIV KORONE U BERLINU: Vlasti neće prezati ni od upotrebe sile!

Planeta -

Vlasti Berlina zabranile su za predstojeći vikend planirane demonstracije protiv restriktivnih mera uvedenih zbog pandemije korona virusa, sa obrazloženjem da organizatori prethodnog protesta tog tipa nisu obezbedili održavanje fizičke distance i poštovanje drugih protivepidemijskih mera.

Šef gradskog odeljenja za unutrašnje poslove Andreas Gajsel izjavio je da su vlasti morale da uspostave ravnotežu između prava na slobodu okupljanja i potrebe da građani budu zaštićeni od zaraze.

Dvadesetak hiljada ljudi, među kojima je bilo i ekstremnih desničara i aktivista čije je delovanje usmereno protiv vakcinisanja, učestvovalo je u protestnom maršu koji je u Berlinu održan 1. avgusta.

"I dalje se nalazimo usred pandemije, uz porast broja zaraženih", rekao je Gajsel.

Ocenjuje da su organizatori protestnog marša namerno prekršili pravila koja su prethodno prihvatili u razgovoru sa policijom, a prema kojima je bilo predviđeno da učesnici nose zaštitne maske i održavaju bezbednu fizičku distancu.

"Takvo ponašanje je neprihvatljivo. Država ne može biti izigrana od strane bilo koga", istakao je Gajsel, dodajući da ne želi da Berlin bude pozornica za, kako je rekao, teoretičare zavere i ekstremne desničare.

"Ako bude okupljanja i pored zabrane, policija će intervenisati", zapretio je Gajsel.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track