Najnovije vesti

MEGAJAHTU JE KOD SARDINIJE PROGUTALA VATRENA STIHIJA: Tragedija je mogla biti veća da nije bilo kapetana! (VIDEO, FOTO)
Foto: Italijanska obalska straža

nesreća

MEGAJAHTU JE KOD SARDINIJE PROGUTALA VATRENA STIHIJA: Tragedija je mogla biti veća da nije bilo kapetana! (VIDEO, FOTO)

Planeta

Veliki požar zahvatio je megajahtu Lejdi MM u moru blizu Sardinije. Jahta je potonula, a 17 članova posade i putnika spaseno je, javljaju mediji. Kapetan jahte je Hrvat, a pet ostalih članova posade su hrvatski nacionalnosti.

Italijanski mediji prenose da se požarni alarm na jahti oglasio jutros oko 6 sati, dok je jahta plovila iz Kaprija do Porto Cerva. U trenutku požara bilo je pedesetak nautičkih milja od Kapo Komina.

Lokalne službe su odmah pokrenule akciju spasavanja u kojoj su učestvovala dva patrolna broda i helikopter. Po dolasku na mesto nesreće, na brodu su videli samo vatru i gust dim, ali nije bilo članova posade. Kasnije se saznalo da su brod panično napustili na motornom čamcu i živi i zdravi. Patrolni čamci presreli su ih i odveli na sigurno.

Italijanski mediji hvale reakciju kapetana broda. Na vreme je shvatio šta se dešava i naredio zatvaranje ogromnih rezervoara sa više od sedamdeset hiljada litara dizela. Time se izbegla još veća ekološka katastrofa, prenose mediji.

Naime, ovo značajno smanjuje mogućnost izlivanja goriva u more i ekoloških nesreća, a prvi izvještaji govore da su rezervoari dovoljno dobro zatvoreni i da nema curenja nafte.

Lejdi MM plovila je pod zastavom Kajmanskih ostrva. Bila je dugačka 47 i po metara, a uprkos težini od 500 tona, može dostići maksimalnu brzinu od 17 čvorova, dok je krstareća brzina 13 čvorova. Predviđeno je za smeštaj deset putnika u pet kabina, uključujući glavni apartman, jednu VIP kabinu, jednu veliku kabinu i dve kabine za dve osobe. Putnicima služi devet članova posade koji se brinu da luksuzni odmor prođe u najboljem redu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...