PROTESTI ISPRED BELE KUĆE DOK JE TRAMP DRŽAO GOVOR: Trubili sirenama, on ih nazvao razbojnicima i lupežima (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/Chris Carlson / POOL

vašington

PROTESTI ISPRED BELE KUĆE DOK JE TRAMP DRŽAO GOVOR: Trubili sirenama, on ih nazvao razbojnicima i lupežima (VIDEO)

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp nazvao je razbojnicima ljude koji su protestovali u Vašingtonu, dok je iz Bele kuće držao govor povodom prihvatanja nominacije za predsednika na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji.

Obraćajući se pristalicama u Nju Hempširu, Tramp je rekao da su ljudi koji su prisustvovali njegovom govoru u Beloj kući "naišli na gomilu razbojnika. To nisu bili prijateljski respoloženi demonstranti. Bili su lupeži", prenosi AP.

Demonstranti protiv Trampa protestovali su ispred Bele kuće dok je Tramp držao svoj govor, trubeći sirenama.

Nakon toga, gomila demonstranata okružila je republikanskog senatora Rand Pola dok je napusatao Belu kuću.

Video objavljen na mreži prikazuje gomilu koja okružuje Pola i njegovu suprugu i policiju.

Jedan muškarac više puta viče, "izgovorite njeno ime", aludirajući na Breonu Tejlor, crnkinju koju je policija ubila u martu u državi Kentaki, državi koju Pol predstavlja. Ni u jednom trenutku se ne vidi da je Pol fizički napadnut, navodi agencija.

Tramp je pohvalio vašingtonsku policiju zbog zaštite Pola, ali je kritikovao demokratsku gradonačelnicu Mjuriel Bauser zbog, kako je rekao, "loših uputstava" koje je dala policiji.

Kao i mnogi drugi američki gradovi, i Vašington i ulice u blizini Bele kuće bili su poprište čestih demonstracija protiv policijske brutalnosti i rasizma otkako je Džordža Flojda, crnca, ubio beli policajac iz Mineapolisa koji je klečao na njegovom vratu skoro devet minuta.

Ove nedelje grad Kenoša u državi Visconsin potresaju građanski nemiri i nasilje nakon što je policija tamo pucala i ranila crnca, Džejkoba Blejka, ispred njegovo troje dece.

Tramp, koji u sklopu svoje predizborne kampanje za za reizbor u novembru sebe predstavlja kao čuvara reda i zakona, pozvao je na snažno suzbijanje protesta.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track