PANDEMIJA KORONE: U Meksiku skoro 6.000 obolelih za 24 sata, u Brazilu još 41.350 zaraženih, Indija ublažava mere
Foto: Profimedia

kovid-19

PANDEMIJA KORONE: U Meksiku skoro 6.000 obolelih za 24 sata, u Brazilu još 41.350 zaraženih, Indija ublažava mere

Planeta -

U Kini je potvrđeno devet novih slučajeva korona virusa i svi su importovani, saopštila je danas kineska Nacionalna zdravstvena komisija.

Kina već 14 dana nije zabeležila lokalno prenet slučaj infekcije korona virusom, prenosi Rojters.

Toliko uvezenih slučajeva infekcije potvrđeno je i dan ranije.

U Kini su registrovana i četiri asimptomatska slučaja COVID-19, a dan ranije bilo ih je 10.

Do sada je u toj zemlji, odakle je počela pandemija korona virusa, potvrđen 85.031 slučaja zaraže, a 4.634 osobe su preminule.

foto: Profimedia

MEKSIKO

Meksičko ministarstvo zdravlja saopštilo je da su u toj zemlji za poslednja 24 sata potvrđena 5.974 nova slučaja korona virusa, a da su od te infekcije umrle još 673 osobe.

Ukupan broj inficiranih u Meksiku dostigao je 591.712, a preminulo je 63.819 ljudi, prenosi Rojters.

Vlada je ranije saopštila da je stvaran broj zaraženih verovatno znatno veći od broj potvrđenih slučajeva.

Meksiko je po broju inficiranih korona virusom na osmom mestu u svetu, a po broju preminulih je treći, posle SAD i Brazila.

foto: EPA/Jose Pazos

NEMAČKA

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Nemačkoj povećan je za 785 - na 241.771, pokazuju današnji podaci Instituta Robert Koh.

Prethodnog dana u Nemačkoj je bilo 1.479 novoobolelih od COVID-19.

Od korona virusa umrlo je još šest osoba, a od početka pandemije preminulo je ukupno 9.295 ljudi, prenosi Rojters.

INDIJA

Indija, treća zemlja na svetu kada je u pitanju broj zaraženih korona virusom, odlučila je da ublaži ograničenja u pokušaju oživljavanja privrede uprkos porastu broja obolelih širom zemlje.

Prema odluci indijskih vlasti od septembra će biti dozvoljeni kulturni, sportski i politički skupovi sa najviše 100 osoba pod uslovom da učesnici nose maske i poštuju propisanu distancu, saopštilo je indijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Postepeno će biti ponovo uspostavljan saobraćaj podzemne železnice u velikim gradovima, preciziralo je ministarstvo.

Pandemija, koja je jako pogodila velike gradove poput Mumbaja i Nju Delhija, sada se širi i manjim gradovima i selima, navodi francuska televizija Frans 24.

Škole i gimnazije će za sada ostati zatvorene, ali sastanci profesora i učenika će moći biti organizovani u prostorijama obrazovnih institucija.

Sa registrovanih 3,5 miliona slučajeva i oko 70.000 novoobolelih dnevno, Indija u kojoj živi oko 1,3 milijarde stanovnika, treća je najpogođenija zemlja iza SAD i Brazila.

U Indiji je od posledica kovida-19 od početka pandemije preminulo više od 62.000 ljudi.

foto: Profimedia

BRAZIL

U Brazilu je u poslednjih 24 sata registrovano 41.350 novih slučajeva obolelih od korona virusa, a umrlo je 758 osoba, saopštilo je u subotu ministarstvo zdravlja.

Od početka pandemije u Brazilu su preminule 120.262 osobe, a zaraženo 3,8 miliona ljudi, prenosi Rojters.

Brazil je posle SAD najteže pogođena zemlja pandemijom korona virusa, ali je broj novih i smrtnih slučajeva poslednjih nedelja počeo da se stabilizuje.

MOSKVA

U Moskvi je u subotu umrlo još 11 ljudi od posledica infekcije korona virusa, čime se broj žrtava epidemije popeo na 4.809, javlja TAS S.

Kako je saopštio gradski krizni štab, situacija se, međutim, u glavnom gradu Rusije, koji je najteže bio pogođen epidemijom, znatno popravila.

Zaključno sa subotom, u Moksvi je od korona virusa obolelo 261.038 ljudi, a izlečio se 212.301 pacijent.

foto: Profimedia

JUŽNA KOREJA

Južna Koreja je prijavila 299 novih slučajeva zaraze korona virusom, a ovo je 17. dan zaredom da je broj novoobolelih u jednom danu trocifren.

Ova zemlja je u petak produžila drugu fazu mera socijalnog distanciranja za još nedelju dana minimum i najavila strože mere u cilju zaštite od korone na mestima sa većom stopom zaraženih.

U Južnoj Koreji je od početka pandemije zabeleženo ukupno 19.699 slučajeva COVID-19, od čijih su posledica preminule 323 osobe, prenosi agencija Rojters.

Vlasti su u petak produžile drugu fazu mera socijalnog distanciranja za još nedelju dana minimum.

Obedovanje u restoranima, pabovima i pekarama u Seulu zabranjeno je u periodu između 21 čas uveče i pet sati ujutru, dok je u kafićima zabranjeno preuzimanje i dostavljanje porudžbina do 6. septembra u ponoć.

Većina škola, zatvoreni sportski objekti, crkve i noćni klubovi u Seulu su već zatvoreni, dok je nošenje maski na javnim mestima obavezno.

foto: EPA/Yonhap

AUSTRALIJA

Australijska država Viktorija prijavila je 114 novih slučajeva zaraze korona virusom, a ovo je prvi put u skoro dva meseca da je broj novoobolelih trocifren.

Na teritoriji čitave Australije je u toku prethodna 24 sata potvrđeno 123 novih slučajeva COVID-19, od čijih je posledica preminulo još 11 pacijenata.

Druga po broju stanovnika, australijska država Viktorija se bori sa drugim talasom epidemije, dok su u Melburnu mere karantina na snazi već četiri nedelja, od šest, koliko je najavljeno, uz mogucnost postepenog ublažavanja.

Ukupan broj zaraženih od početka pandemije u ovom trenutku u Australiji iznosi 25.670, dok je potvrđenih smrtnih slučajeva 611, prenosi agencija Rojters.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track