NAVALJNI ISTRAŽIVAO KORUPCIJU U SIBIRU KADA JE ZAVRŠIO U BOLNICI: Objavljen izveštaj, evo ko je bio na meti opozicionara
Foto: EPA / MAXIM SHIPENKOV

rusija

NAVALJNI ISTRAŽIVAO KORUPCIJU U SIBIRU KADA JE ZAVRŠIO U BOLNICI: Objavljen izveštaj, evo ko je bio na meti opozicionara

Planeta -

Tim ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog obavio je njegov izveštaj o korupciji u Sibiru, na kome je radio kada je, navodno, otrovan ranije ovog meseca.

Izveštaj objavljen na Navaljnovom sajtu tvrdi da su 18 od 50 poslanika u Novosibirsku, trećem po veličini ruskom gradu, vlasnici ili zastupaju vlasnike građevinskih kompanija.

Istraga koju je Navaljni sproveo pruža, takođe, detaljne informacije o imovini poslanika i članova njihovih porodica. Na kraju izveštaja Navaljni poziva ljude u Novosibirsku da glasaju za opozicione kandidate podržane njegovim projektom pametnog glasanja.

Novosibirsk i okolni regioni u poslednje vreme doživljavaju pravu ekspanziju gradnje. Većinu infrastrukturnih projekata finansira vlada, što pokreće pitanja o sukobu interesa među lokalnim guvernerima i poslanicima.

foto: EPA / MAXIM SHIPENKOV

Izveštaj je pretočen u 40-minutni dokumentarni film pod nazivom "Кo je zauzeo glavni grad Sibira i kako ga osloboditi“ i fokusira se na poslanike Gradske dume u Novosibirsku, njihove skupe satove, automobile, kao i na nekretnine koje poseduju u inostranstvu.

Prema Fondaciji za borbu protiv korupcije koju predvodi Navaljni, ovaj video je samo prvi deo istrage koju su opozicionar i njegove kolege sproveli na nedavnom putovanju u Sibir.

Navaljni je bio na turneji po sibirskim regionima u kojima će ovog meseca biti održani lokalni izbori. Iznenada mu je pozlilo 20. avgusta u avionu koji je leteo iz Tomska za Moskvu.

foto: EPA / Clemens Bilan

Ovaj 44-godišnjak proveo je dva dana u bolnici u gradu Omsk pre nego što je prebačen u Nemačku, gde se i dalje nalazi na odeljenju intenzivne nege u medicinski indukovanoj komi.

Lekari u berlinskoj bolnici Čarite zaključili su da je Navaljni otrovan grupom aktivnih supstanci pod imenom inhibitori holinesteraze. Oni se nalaze u nekoliko lekova, kao i u nekim pesticidima i nervnim agensima.

Tim Navaljnog tvrdi da je on namerno otrovan i za to je optužio Кremlj. Ruski lekari u Omsku koji su lečili Navaljnog rekli su da njihovi testovi nisu pronašli tragove otrova u organizmu opozicionara.

Zaključak nemačkih lekara podstakao je zapadne vlade da zahtevaju od Rusije opsežnu istragu. Do sada su ruski zvaničnici odbacili optužbe da je Navaljni namerno otrovan i pokazali su malo naznaka da planiraju da u potpunosti istraže slučaj.

foto: Profimedia / Vasily MAXIMOV / AFP

Pod budnim okom FSB-a

Neposredno nakon što je Navaljnom pozlilo u avionu, moskovski tabloid objavio je detaljno kretanje opozicionara pozivajući se na neimenovane pripadnike snaga bezbednosti koji su priznali da su ga pratili.

U članku koji su pomenute novine objavile, policijski izvori opisivali su kako su federalni agenti iz tajne službe FSB identifikovali u kom se apartmanu u Tomsku Navaljni nalazi, pratili su njegove korake, skupljali račune od dostave sušija koje je naručivao... Navodno su ga čak i pratili tekom kratkog izleta na reku Tom gde je otišao da pliva.

Po svemu sudeći, policija je to novinama ispričala kako bi pokazala da se navodno trovanje nije dogodilo u gradu, već u avionu ili kafiću na aerodromu.

"Nivo nadzora me uopšte ne čudi, već smo ga bili svesni. Ali, ono što čudi je da nisu oklevali da to podele sa svima", napisala je tada na Tviteru portparolka Navaljnog Kira Jarmiš.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track