HAOS U LIBANU: Demonstranti protestuju zbog imenovanja novog premijera, izbili sukobi, oklopna vozila na ulicama (VIDEO)
Foto: Profimedia/Mikhail Alaeddin/Sputnik

BEJRUT

HAOS U LIBANU: Demonstranti protestuju zbog imenovanja novog premijera, izbili sukobi, oklopna vozila na ulicama (VIDEO)

Planeta -

Stotine ljudi izašlo je na ulice Bejruta u znak protesta zbog imenovanja Mustafe Adiba za novog premijera Libana. Izbili su i sukobi, a policija je upotrebila suzavac i rasporedila oklopna vozila.

Protesti se održavaju dok u poseti Bejrutu boravi francuski predsednik Emanuel Makron. To je njegova druga poseta Libanu nakon stravične eksplozije u luci u Bejrutu u kojoj je poginulo najmanje 190 osoba.

Demonstranti se protive imenovanju Adiba, nekadašnjeg ambasadora u Nemačkoj, tvrdeći da nije „dovoljno radikalan da bi promenio političku strukturu zemlje“, navodi RT.

Učesnici protesta su raznim predmetima gađali policiju koja je odgovorila suzavcem.

Demonstracije protiv libanske vlade besne od oktobra prošle godine, ali su utihnule tokom pandemije virusa korona.

Ponovo su buknule posle eksplozije u luci u Bejrutu, koja se dogodila 4. avgusta.

Podsetimo, eksplozija oko 2.700 tona amonijum nitrata u bejrutskoj luci razorila je dobar deo libanske prestonice. Poginulo je najmanje 190 ljudi, 6.500 je povređeno, a 300.000 je ostalo bez domova. Šteta je procenjena na između pet i 15 milijardi dolara.

Dva dana potom, izbile su nasilne demonstracije na kojima su građani zahtevali reforme.

Epilog protesta bila je ostavka libanske vlade.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Profimedia/Mikhail Alaeddin/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track