TRAGEDIJA U BESLANU SE NE ZABORAVLJA NI DANAS: Ubijeno je 334 ljudi, a ovako novinari svedoče o hororu sa lica mesta
Foto: Profimedia/Denis Abramov/Sputnik

teroristički napad

TRAGEDIJA U BESLANU SE NE ZABORAVLJA NI DANAS: Ubijeno je 334 ljudi, a ovako novinari svedoče o hororu sa lica mesta

Planeta -

Tragedija koja se pre 16 godina dogodila u školi u Beslanu u Rusiji se ni danas ne zaboravlja. Televizija RT objavila je svedočenja petoro novinara sa terena, a među njima je i današnja glavna urednica te televizije i agencije "Rusija sevodnja" Margarita Simonjan.

Teroristi su tada upali u školu i kao taoce tri dana držali đake, njihove roditelje i nastavnike. U tom terorističkom napadu život je izgubilo 334 ljudi, uključujući 186 dece.

U emisiji "Ratni dopisnici" Simonjanova priča da je u to vreme pratila aktivnosti Kremlja i da su ima samo dan ranije saopštili da 1. septembra putuju - negde, pretpostavljali su na Kavkaz.

Leteli su helikopterom, potom se vozili do jednog sela autobusom kada su im rekli da će predsednik Putin doći da pozdravi prvake u lokalnoj školi. U školi o tome niko ništa nije znao.

"Prijem prvaka je već bio održan. Ponovo ih okupljamo, pripremamo kamere i čekamo da dođe Putin. U tom se pojavi predsednikov tadašnji pres sekretar u raspoloženju u kakvom ga nikad nisam videla, bledog lica, i kaže, skupljajte stvari, idemo, ne postavljajte pitanja. Ćutimo, sedamo u autobus i tek onda nam on govori da se u Beslanu dogodila nesreća, taoci. I kaže – tamo je 200 ljudi", priča Simonjanova.

Vratili su se u mesto Mineralne vode gde ih je čekao avion za Moskvu.

"Ali, to mesto je na oko tri sata od Beslana i bila bih prvi novinar koji bi tamo stigao. Nemam moralno pravo da se vratim u Moskvu", rekla je ona i dodala da iako nije dobila odobrenje da ide u Beslan sa ekipom, to je ipak učinila.

Kako je navela, kada je trebalo da izvesti o događajima u školi iznenadila je sopstvena reakcija.

"Suze su mi kvasile blok, nisam očekivala da ću tamo reagovati, mislila sam da sam prekaljeni reporter, ali drugačije nije bilo moguće", opisala je Simonjanova.

I predsednik Rusije je rekao svojevremeno da je teroristički napad na školu u Beslanu postao njegova lična tragedija za ceo život.

Inače, televizija "Rusija 1" će 3. septembra, kada se završila opsada škole, emitovati dokumentarni film "Beslan".

U filmu se navodi da tragedija pokreće mnoga pitanja, od toga kako su uopšte u školu mogli da upadnu "do zuba naoružani" ljudi ili kako je moguće da je školu obezbeđivao jedan policajac i to žena bez oružja.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Profimedia/Denis Abramov/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja