NOVA MEGA BOMBA PRETI BEJRUTU:Vojska našla još jedno skladište amonijum nitrata! (VIDEO)
Foto: EPA / Thibault Camus

ludilo

NOVA MEGA BOMBA PRETI BEJRUTU:Vojska našla još jedno skladište amonijum nitrata! (VIDEO)

Planeta -

Sa nezaštićenim skladištem amonijum nitrata okrivljenom za razornu eksploziju u Bejrutu, libanske snage bezbednosti otkrile su još četiri tone skladišta opasne hemikalije u gradskoj luci uništenoj eksplozijom.

Vojne jedinice koje deluju u luci to su otkrili u četvrtak, javili su libanski mediji. Četiri tone tona amonijum nitrata pronađeno je u brodskom kontejneru, a vojni inženjeri su ga brzo uklonili.

Prema novinskoj agenciji Akbar Al-Jum, carinici u luci nisu znali za njeno prisustvo.

Veliki deo Bejruta leži u ruševinama nakon masovne eksplozije prošlog meseca, a gradska luka - kroz koju prolazi tri četvrtine uvoza i izvoza morskim putem - potpuno je uništena. Veruje se da je zaliha od 2.700 tona amonijum nitrata podstakla eksploziju i očigledno je bila uskladištena u lučkom skladištu u nebezbednim uslovima od 2014. godine.

Lučki službenici koji su nadgledali skladište i obezbeđenje su uhapšeni, a istraga je u toku.

U eksploziji je poginulo najmanje 190 ljudi, povređeno više od 6.000, a oko 300.000 je ostalo bez domova. Kasniji talas gneva javnosti srušio je libansku vladu, a imenovanje novog premijera ove nedelje malo je ublažilo nemire, a na ulicama su se sukobili demonstranti i policija za nemire.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track