JEZIVE POPLAVE ODNELE VIŠE OD 100 ŽIVOTA U SUDANU: Nil porastao 17,5 metara, najviše za 100 godina!
Foto: EPA / Amel Pain

vanredno stanje

JEZIVE POPLAVE ODNELE VIŠE OD 100 ŽIVOTA U SUDANU: Nil porastao 17,5 metara, najviše za 100 godina!

Planeta -

Sudanske vlasti proglasile su svoju zemlju područjem prirodne katastrofe i uvele tromesečno vanredno stanje širom zemlje nakon što je u poplavama poginulo oko 100 ljudi i poplavljeno preko 100.000 kuća od kraja jula.

Saopštenje je objavljeno u petak kasno nakon sastanka Saveta za odbranu i bezbednost zemlje, kojim rukovodi najviši vladin zvaničnik general Abdel-Fatah Burhan, prenosi AP.

foto: Profimedia / Xinhua / Mohamed Khidir

Poplave izazvane sezonskim obilnim kišama, uglavnom u susednoj Etiopiji, dovele su do toga da se reka Nil podigla oko 17,5 metara krajem avgusta, što je najviši nivo u poslednjih 100 godina, prema navodima sudanskog Ministarstva za navodnjavanje.

Ministarstvo je saopštilo da su vodostaji Plavog Nila viši od nivoa poplava 1988. godine koje su uništile desetine hiljada domova u nekoliko delova Sudana i dovele do raseljavanja preko milion ljudi.

foto: EPA / Amel Pain

Ministarka za rad i socijalni razvoj Lina al-Šeik rekla je da je u poplavama stradalo oko 100 ljudi, kao i da je povređeno najmanje 46 ljudi, a ugroženo više od 500.000 širom zemlje. Preko 100.000 kuća širom zemlje potpuno je ili delimično srušeno, rekla je ministarka.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / Amel Pain

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track