SVETSKI RAT KREĆE ZBOG NEKOLIKO CIVILA: Otmicu svojih građana Indija Kini neće oprostiti (VIDEO)
Ilustracija, Foto: AP

tenzije

SVETSKI RAT KREĆE ZBOG NEKOLIKO CIVILA: Otmicu svojih građana Indija Kini neće oprostiti (VIDEO)

Planeta -

Već visoke tenzije između Kine i Indije zbog graničnog spora mogle bi se dodatno povećati nakon izveštaja da su kineske trupe prošle nedelje otele pet indijskih civila iz pogranične zone. Optužnicu je u subotu prvi put objavio indijski poslanik Arunačal Pradeš.

U međuvremenu, indijska vlada uputila je protestnu notu kineskoj vojsci, ali Peking još nije komentarisao navode.

Pomenuti poslanik Tapir Gao objavio je na Tviteru da se navodna otmica dogodila 3. septembra u blizini granice, ali nije objavio više detalja.

Prema stranim medijima, indijska vojska čeka odgovor kineskih kolega o incidentu, što će sigurno zakomplikovati zategnute odnose.

Optužbe za otmicu civila dolaze usred rastućih tenzija između suseda zbog graničnog spora. Indija krivi Peking za podizanje vojne napetosti na granici, ali Kina uporno negira optužbe.

Podsetimo, ministri odbrane Kine i Indije sastali su se u petak u Moskvi kako bi pokušali da smanje rastuće tenzije oko granice.

Odgovornost za trenutne sukobe "u potpunosti je na indijskoj strani", rekao je tada kineski ministar nacionalne bezbednosti Vei Fenghe, izvestila je državna novinska agencija Ksinhua.

Kineska vojska braniće "svaki centimetar teritorije", rekao je ministar.

Vei je izrazio nadu da Nju Delhi „neće preduzeti bilo kakvu akciju koja bi mogla eskalirati tenzije i neće namerno širiti negativne informacije“.

Indijski ministar odbrane Rahnath Singh rekao je da je važno nastaviti diplomatski i vojni dijalog i komunikaciju između dvije zemlje.

Kineski mediji izvestili su da je Singh izrazio "nadu da će obe strane zauzeti odgovoran stav" i da će se trupe na liniji fronta "potpuno povući kako bi izbegle eskalaciju sukoba ili zakomplikovale situaciju" na granici i vratile bilateralne odnose u pravi način".

Sastanak, održan na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju, bio je prvi sastanak dve države na visokom nivou od smrtonosnog graničnog sukoba u junu kada je ubijeno 20 indijskih vojnika.

Kurir.rs/Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track