RUSKI NOVINAR TVRDI: Bezbednosne službe Rusije su nadzirale svaki korak Navaljnog pre nego što je završio u bolnici
Foto: EPA / Maxim Shipenkov

CNN IZVEŠTAVA

RUSKI NOVINAR TVRDI: Bezbednosne službe Rusije su nadzirale svaki korak Navaljnog pre nego što je završio u bolnici

Planeta -

Ruske bezbednosne službe nadzirale su svaki korak Alekseja Navaljnog, kazao je bivši ruski režimski novinar za CNN.

"Nema razloga da se Rusija optužuje za trovanje istaknutog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog", saopštio je Kremlj nakon što je postalo izvesno da će trovanje rezultirati uvođenjem novih sankcija Rusiji.

Navaljni je, prema izveštavanju novinara CNN-a Metjua Čansa, godinama bio pod nadzorom ruskih bezbednosnih (sigurnosnih) službi pre nego što je završio otrovan u berlinskoj bolnici, gde se probudio iz kome.

Ruski novinar s kojim je Čans razgovarao tvrdi da je razlog za tajno praćenje bio da se saznaju informacije o tome ko finansira Alekseja Navaljnog, što je trebalo da posluži za njegovu diskreditaciju.

CNN izveštava da su sigurnosne službe motrile na Navaljnog tokom odmora, u hotelima i restoranima, napominjući da je jedan od motiva bio i to da diskredituju njegovu kampanju protiv korupcije.

Aleksej Navaljni, oštar kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, smešten je u bolnicu u Omsku nakon što mu je pozlilo u avionu dok se vraćao u Rusiju. Potom je, dok je bio u komi, transportovan u Berlin.

Nemačka vlada zvanično je potvrdila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan nervnim otrovom novičok (novichok).

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track