GRAD IZ KOJEG JE POTEKLA KORONA: U Vuhanu otvorene škole, rade i turističke atrakcije! Zvaničnici tvrde da je bezbedan
Foto: Profimedia/Hector RETAMAL/AFP

kina

GRAD IZ KOJEG JE POTEKLA KORONA: U Vuhanu otvorene škole, rade i turističke atrakcije! Zvaničnici tvrde da je bezbedan

Planeta -

Situacija u kineskom gradu Vuhanu, iz kojeg je, kako se tvrdilo, potekla pandemija koronavirusa, vratila se u normalno stanje, ekonomija, škole i turističke atrakcije otvoreni su i rade na uobičajen način, a zvaničnici tvrde da je grad u potpunosti siguran.

Vlasti u Vuhanu pozvale su strane novinare da u zvaničnoj turi obiđu grad kako bi izvestili o naporima koji su u tom gradu preduzeti s ciljem oporavka ekonomije urušene pandemijom.

U ovom gradu potvrđeno je više od 80 odsto smrtnih slučajeva od posledica COVID-19 od ukupnog broja svih zaraženih u Kini, ali lokalni slučajevi transmisije u Vuhanu nisu zabeleženi još od maja, dok su restriktivne mere uvedene tokom dvomesečnog karantina ublažene, prenosi Reuters.

Pristup pijaci sa koje su, kako se tvrdilo, potekli prvi slučajevi zaraze koronavirusa, još je ograničen.

Iako su zvaničnici zatvorili pijacu navodno povezanu s prvim slučajevima zaraze, sve veći broj naučnika smatra da virus nije potekao s ovog mesta.

Neke studije ukazuju na to da je virus već cirkulisao pre nego što se pojavio na pijaci, i to putem viša ruta transmisije, a na mnoga pitanja u vezi sa njegovim poreklom i dalje treba da bude odgovoreno.

Kurir.rs/Radio Sarajevo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track