SNOUDEN BI DA OSTANE U RUSIJI: Amerika ga traži zbog špijunaže, on podneo zahtev Moskvi da produži boravak još 3 godine
Foto: Profimedia / FREDERICK FLORIN/ AFP

uzbunjivač

SNOUDEN BI DA OSTANE U RUSIJI: Amerika ga traži zbog špijunaže, on podneo zahtev Moskvi da produži boravak još 3 godine

Planeta -

Bivši agent američke Nacionalne bezbednosne agencije i uzbunjivač Edvard Snouden aplicirao je za produženje boravka u Rusiji za još tri godine, objavio je danas njegov advokat Anatolij Kučerena.

On je rekao da je boravišna dozvola Snoudenu istekla 30. aprila, ali je automatski produžena do 15. juna zbog karantina uvedenog zbog pandemije korona virusa, prenosi Tass.

Prema rečima advokata, Snouden je tokom karantina ostao u samoizolaciji, a dokumenta za produžetak boravka predao je čim je ona okončana, izrazivši nadu da će biti pozitivno rešena.

Snouden je 2013. godine postao poznat svetskoj javnosti kada je objavio metode elektronskog nadzora koje je koristila američka obaveštajna služba, uključujući ilegalno snimanje stranih lidera.

On je pobegao iz SAD kako bi izbegao presudu i poslao je zahteve za azil u nekoliko zemalja, a 1. avgusta 2014. godine dobio je boravišnu dozvolu u Rusiji koja se stalno produžava na tri godine.

Snouden se u SAD tereti po dve tačke da je prekršio Zakon o špijunaži za šta bi mogao da dobije do 10 godina zatvora za svaku tačku.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA /FREDERICK FLORIN/ AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track