MAKRON SKINUO MASKU DA BI KAŠLJAO: Ovaj potez pred studentima razbesneo celu Francusku (VIDEO)
Foto: Twitter/яévolte fiscale

tokom govora

MAKRON SKINUO MASKU DA BI KAŠLJAO: Ovaj potez pred studentima razbesneo celu Francusku (VIDEO)

Planeta -

Francuska javnost osudila je predsednika Emanuela Makrona zbog izjave da ne shvata ozbiljno preporuke vlastite vlade da se nose maske, nakon što je snimljen kako uklanja masku da bi kašljao dok je razgovarao sa studentima.

Makron je skinuo masku kada je osetio blagi nalet kašlja tokom govora na fakultetu u Klermon-Feranu. Dok se publika nervozno kikotala, prihvatio je čašu vode pomoćnika koji mu je bio na dohvat ruke, objašnjavajući: „Održavamo distancu, ali gušim se.“

Francuski predsednik je tražio „tanju masku“, tvrdeći da je sigurno nešto „pokupio sa platnene presvlake“.

Korisnici društvenih mreža ubrzo su ismevali predsednika, napominjući da su Francuzi obavezni da u mnogim delovima zemlje nose maske u javnosti – iako su takve preporuke osporene na sudu.

Zvaničnici u Parizu i okolnim regionima usvojili su obavezu nošenja maski prošle nedelje, mada se njom izuzimaju biciklisti, oni koji vežbaju i deca mlađa od 11 godina.

Nakon što je niži sud presudio da se obaveze nošenja maski moraju umanjiti, odnosno, samo da se primenjuju i gužvi, viši sud je u nedelju utvrdio da gradovi zaista mogu da nametnu strože mere sve dok su „koherentne i lako se mogu primeniti za građane“.

Kurir.rs/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track