KOLESNIKOVA O JEZIVIM PRETNJAMA NA GRANICI: Rekli su da će me izvesti iz Belorusije živu ili u delovima!
Foto: Profimedia / Sergei Bobylev/ TASS

opozicionarka iz minska

KOLESNIKOVA O JEZIVIM PRETNJAMA NA GRANICI: Rekli su da će me izvesti iz Belorusije živu ili u delovima!

Planeta -

Istaknuta beloruska opozicionarka Marija Kolesnikova, koja je na granici sa Ukrajinom pocepala pasoš kako ne bi bila proterana, optužila je danas vlasti u Belorusiji da su joj pretili smrću ako ne okonča proteste protiv predsednika Aleksandra Lukašenka.

Kolesnikova je u saopštenju koje je objavio njen advokat rekla da su joj agenti beloruskog obaveštajnog komiteta stavili kesu na glavu i odvezli je do granice sa Ukrajinom i da je bila uhapšena, prenosi Rojters.

"Pretili su da će me ubiti. Rekli su da će me, ako odbijem da dobrovoljno napustim teritoriju Belorusije, izvesti iz zemlje u svakom slučaju - živu ili u delovima", navela je ona.

foto: EPA / Tatyana Zenkovich

Kolesnikova je od nacionalnog istražnog komiteta zatražila da ispita policajce KGB-a zbog optužbe za otmicu, nezakonito zadržavanje i pretnje ubistvom.

Kolesnikova je vodeći član Koordinacionog saveta koji čine opozicioni aktivisti koji zahtevaju nove predsedničke izbore, a kako se navodi, uhapšena je u ponedeljak i uništila je svoj pasoš na ničijoj zemlji između Belorusije i Ukrajine kako bi sprečila proterivanje.

Kolesnikova, koja je i dalje zatvorena u Minsku, optužena je za podrivanje nacionalne bezbednosti i kao deo krivične istrage protiv viših članova Koordinacionog saveta.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia /Sergei Bobylev

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track