Najnovije vesti

PANDEMIJA NIJE SLUČAJNA! OVO SMO URADILI PLANETI: Čak dve trećine živog sveta nestalo je od 70-ih godina!
Foto: Profimedia

frapantan izveštaj

PANDEMIJA NIJE SLUČAJNA! OVO SMO URADILI PLANETI: Čak dve trećine živog sveta nestalo je od 70-ih godina!

Planeta

Svetska populacija sisara, ptica, vodozemaca, gmizavaca i riba u proseku je smanjena za dve trećine za manje od pola veka, otkriva izvještaj o stanju planeta 2020. Svetske organizacije za zaštitu prirode (WWF), koja zbog toga poziva na hitne mere.

Kako ističu, to velikim delom rezultat uništavanja prirode, što doprinosi i pojavi bolesti poput pandemije kovida-19, pa pozivaju na hitne mere kako bi se trend do 2030. preokrenuo zaustavljanjem uništavanja prirodnih staništa i reformom prehrambenog sistema.

Izvještaj o stanju planete predstavlja sveobuhvatnu studiju stanja prirode kroz Indeks živog sveta (Living Planet Index, LPI), koji prati stanje broja populacija divljih vrsta. 

"Iako ti pokretači uključuju premanenu zemljišta i trgovinu divljim vrstama, glavni uzrok dramatičnog smanjenja populacija gubitak je i degradacija staništa, uključujući i seču šuma, sve zbog načina proizvodnje hrane", tvrdi se u izveštaju.

Izvještaj pokazuje da ubrzano uništavanje prirode, kao posledica ljudskih aktivnosti, ima katastrofalne uticaje ne samo na populacije divljih vrsta nego i na ljudsko zdravlje i sve druge aspekte ljudskih života, ističe generalni direktor WWF Internešnal Marko Lambertini. 

Najugroženija je biološka raznolikost slatkovodnih ekosistema. Od 1970. populacije slatkovodnih vrsta smanjile su se za 84 posto, više nego one koje žive u šumama ili okeanima. Svetske reke pretrpane su postojećom i planiranom infrastrukturom, potrošnja vode raste iz godine u godinu, slatkovodna ribolovna područja prepolovljena su, a životi miliona ljudi postaju sve nesigurniji, kažu u WWF-u. 

foto: Profimedia

Ovaj izvještaj o stanju planete 2020. objavljen je nekoliko dana uoči 75. zasedanja Generalne skupštine UN, kada se očekuje da će svetski čelnici razmotriti napredak postignut u postizanju ciljeva održivog razvoja, Pariskog sporazuma i Konvencije o bio diverzitetu.

GS UN 2020 okupiće svetske lidere, korporacije i civilno društvo kako bi razvili okvir za delovanje nakon 2020. i tako označili prekretnicu u postavljanju temelja za hitno potreban novi sporazum za prirodu i ljude.

Kurir.rs / Index.hr / Daily Mail,  Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...