IZRAELSKI MINISTAR PODNEO OSTAVKU ZBOG UVOĐENJA KARANTINA: Ove ekstremne mere su odraz nepoštovanja jevrejskih praznika
Foto: EPA/JACK GUEZ

strože mere zbog korone

IZRAELSKI MINISTAR PODNEO OSTAVKU ZBOG UVOĐENJA KARANTINA: Ove ekstremne mere su odraz nepoštovanja jevrejskih praznika

Planeta -

Izraelski ministar građevinarstva Jakov Licman podneo je ostavku u znak protesta zbog najave vlade da će uvesti mere karantina tokom predstojećih verskih praznika.

Licman, koji je tokom prvog talasa pandemije bio ministar zdravlja, i sam ranije zaražen korona virusom, kritikovao je najavljene mere kao ekstremne.

Sadašnji ministar građevinarstva, koji predvodi ultra-ortodoksnu frakciju u koalicionoj vladi, posebno je ogorčen zbog restrikcija koje će građane sprečiti da odu na zajedničku molitivu u sinagoge tokom predstojećih praznika.

U pismu u kojem je obrazložio razloge za ostavku, Licman je naveo da odluka o uvođenju mera karantina u ovom trenutku predstavlja odraz nepoštovanja prema jevrejskim praznicima.

Postupanje izraelskih vlasti na početku pandemije ocenjeno je kao pohvalno. Kasnije je, zbog porasta broja zaraženih, vlada kritikovana da je dopustila prerano otvaranje ekonomije i škola.

Sa rekordnim porastom broja novozaraženih, očekuje se da će vlada Izraela danas usvojiti odluku o uvođenju mera karantina po drugi put.

U Izraelu je od početka pandemije korona virusom zaraženo preko 150.000 ljudi, dok je od posledica bolesti umrlo više od 1.100 pacijenata. S obzirom na to da u Izraelu živi devet miliona ljudi, epidemiološka situacija u ovoj zemlji je među najnepovoljnijim u svetu.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je pred sastanak kabineta vlade izražio žaljenje zbog Licmanove odluke i rekao da je poštuje. On je rekao da je uvođenje strogih mera u ovom trenutku neophodno.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track