Najnovije vesti

ZBOG STRAHA OD KORONE NEMCI PUKLI MILIONE: 26.000 respiratora i ostale opreme čami neupotrebljeno u skladištima! (VIDEO)
Foto: EPA/NEIL HALL

bruka

ZBOG STRAHA OD KORONE NEMCI PUKLI MILIONE: 26.000 respiratora i ostale opreme čami neupotrebljeno u skladištima! (VIDEO)

Planeta

U nemačkim skladištima taloži se medicinska oprema nabavljana u panici po izbijanju pandemije, a na koje su potrošene ogromne pare i sada je jedino rešenje da se oprema poklanja, piše Dojče vele i dodaje da na tržištu više ne vlada veliko interesovanje.

Početkom godine nemačko savezno Ministarstvo zdravlja poručilo je preko 26.000 respiratora i tako nameravalo da udvostruči broj kreveta intenzivne nege opremljenih ovim uređajima, međutim, ni postojeći kapaciteti nisu bili ni izbliza popunjeni.

Kako se navodi, već oko mesec dana po izbijanju pandemije, prve privatne klinike su sasvim uklonile takozvane kovid-stanice jer im se nije isplatilo da ih drže zbog malog broja pacijenata, i bolnice su se brzo vratile u redovni režim obavljajući ranije odložene operacije.

Oko 200 respiratora donirano je Francuskoj, Italiji i Španiji, a ukupno 334 Bosni i Hercegovini, takozvanom Kosovu i Severnoj Makedoniji.

Slično je sa maskama kojih je podeljeno 278 miliona, između ostalog i balkanskim državama.

Prema navodima Ministarstva zdravlja, do kraja iduće godine će u Nemačku stići još 4,2 milijarde hirurških maski i 1,7 milijardi maski sa filterom.

Dok je u martu i aprilu vladala nestašica i sredstava za dezinfekciju i jednokratnih maski, cena jedne maske često je prelazila evro, a danas se one svuda mogu naći u velikim pakovanjima za četrdesetak centi po komadu.

Kritičari prebacuju ministru zdravlja Jensu Španu brzopleto trošenje stotina miliona evra.

Dodaje se da je odobrenje za taj trošak bez mnogo premišljanja dalo je i Ministarstvo finansija, mada su u martu i aprilu cene eksplodirale zbog globalne potražnje, piše Dojče vele.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...