ZAŠTO JE BAJDENOV SNIMAK SKINUT SA TVITERA Predsednički kandidat je često dodirivao decu čak i usred Kongresa VIDEO
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

drama

ZAŠTO JE BAJDENOV SNIMAK SKINUT SA TVITERA Predsednički kandidat je često dodirivao decu čak i usred Kongresa VIDEO

Planeta -

Snimci na kojima se vidi kako Džo Bajden komunicira sa devojkama Tvitter je sklonio zbog kršenja njihove politike seksualnog iskorišćavanja dece nakon što su se pojavile na mreži tokom svađe oko lika političara.

U sporu na društvenim mrežama teksaški progresivni aktivista Džoni Grac pokušava da pokrene slučaj da bi kandidat za demokratskog predsednika trebalo da bude istražen zbog seksualnog napada.

Još jedan komentator, koji se zove "Džejk Konig", pokušao je da potkrepi argument Graca objavljivanjem video kompilacije Bajdena kako dodiruje razne mlade devojke tokom fotografisanja na ceremonijama polaganja zakletve u Kongresu 2015. godine.

Međutim, komentator nije mogao da objavi zvanične javne snimke postupka jer ga je „Tvitter prijavio da je pokušao da objavi slike zlostavljanja dece“.

Kenigova tvrdnja bila je lako proverljiva, jer Tviter zaista vrlo brzo identifikuje video kao „zabranjeni“ sadržaj koji „krši [njihovu] Politiku seksualnog iskorišćavanja dece“. Štaviše, veb lokacija zabranjuje nalog postera dok ne izbrišu snimke.

Zloglasni snimak prikazuje kako bivši potpredsednik dodiruje ćerke i unuke američkih zakonodavaca. U raznim tačkama izgleda da drži neke devojke na mestu i čvrsto se naginje da im kaže nešto u uši.

Raspravu o Bajdenovom ponašanju u velikoj meri je podstakao niz optužbi nekoliko žena da ih je "neprimereno" dodirnuo. Ono što je najvažnije, još u martu, bivša senatorova službenica Tara Rid javno se oglasila rekavši da ju je seksualno napao još 1993. godine.

Tvrdnje nisu privukle veliku pažnju medija, iako su se poklopile sa porastom visoko oglašenog pokreta 'MeToo', samozadovoljavajućeg da privuče moćne muškarce da odgovaraju za seksualno loše ponašanje protiv žena. Čini se da najveće ličnosti te organizacije nisu bile zainteresovane za Ridov slučaj, što je dovelo do sukoba i optužbi za partizanstvo.

I sam Bajden je negirao navode, rekavši da se „nikada ništa slično nije desilo“, pa čak i dodao da se ne seća te žene.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track