Najnovije vesti

NAVALJNI ŽELI DA SE VRATI U RUSIJU: Nemački bezbednjak otkriva da ruski opozicionar zna gde je i u kakvom je stanju!
Foto: Profimedia / Maxim ZMEYEV / AFP

navodno trovanje

NAVALJNI ŽELI DA SE VRATI U RUSIJU: Nemački bezbednjak otkriva da ruski opozicionar zna gde je i u kakvom je stanju!

Planeta

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni planira da se vrati u Rusiju nakon lečenja u Nemačkoj, piše Njujork tajms.

"On ne namerava da emigrira u Nemačku. On želi da se vrati kući u Rusiju i nastavi svoju raniju delatnost“, izjavio je američkom listu neimenovani predstavnik nemačke službe bezbednosti.

Po rečima sagovornika lista, Navaljni "dobro zna u kakvom je stanju, šta se desilo i gde se on nalazi“.

Berlinska klinika Šarite je juče saopštila da se stanje Navaljnog poboljšava, da je isključen sa respiratora i da može da ustane iz kreveta.

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu. 

Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu, a nemački lekari su posle ispitivanja saopštili da rezultati njihovih analiza ukazuju na to da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe holinesteraza. 

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova novičok.

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Kurir.rs / Sputnjik,  Foto: Profimedia / Maxim ZMEYEV / AFP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...