Najnovije vesti

EU ODLUČNA: Ne priznajemo Lukašenka za predsednika, pripremamo sankcije za beloruske zvaničnike
Foto: Profimedia / Nikolay PETROV/ AFP

"izbori 9. avgusta bili lažni"

EU ODLUČNA: Ne priznajemo Lukašenka za predsednika, pripremamo sankcije za beloruske zvaničnike

Planeta

Evropska unija ne priznaje Aleksandra Lukašenka za predsednika Belorusije i priprema se da uvede sankcije zvaničnicima te zemlje, najavio je danas u Briselu šef evropske diplomatije Žozep Borel.

"Smatramo da su izbori 9. avgusta lažni i ne priznajemo Lukašenka za legitimnog predsednika Belorusije", izjavio je Borel na plenarnoj sednici Evropskog parlamentu.

Borel je najavio uvođenje sankcija "odgovornima za nasilje, represiju i falsifikovanje izbornih rezultata".

"Te sankcije bi trebalo da budu usvojene pre Evropskog saveta 24. i 25. septembra u Briselu ako želimo da sačuvamo kredibilitet Evrope", istakao je on.

Odluka o sankcijama treba da bude usvojena u ponedeljak na sastanku šefova diplomatije EU.

Žozep Borel
Žozep Borel foto: EPA / Pedro Puente Hoyos

"Želimo rešenje koje će omogućiti u istom ritmu sankcionisanje Turske i Belorusije", dodao je Borel.

EU, kako je dodao, preispituje odnose sa Belorusijom kako bi "identifikovala oblasti u kojima bi trebalo suspendovati ili razmotriti kontakte, oblasti u kojima ona ima interes da se angažuje, pa čak i intenzivira kontakte i podrži narod i belorusko civilno društvo i oblasti u kojima može da pruži dodatnu pomoć ako se krene ka novoj demokratskoj Belorusiji".

Borel je osudio nastavak represije u Belorusiji gde je "više od 7.500 mirnih demonstranata uhapšeno i gde je zabeleženo i dokumentovano 500 slučajeva torture".

foto: EPA/STR

"Ako situacija nastavi da se pogoršava, biće razmotrene dodatne sankcije... Pozivamo beloruske vlasti da pronađu rešenje za krizu, zaustavljanjem nasilja i nezakonitog pritvaranja i uspostavljanjem inkluzivnog nacionalnog dijaloga", a EU je spremna da "podrži svaku kredibilnu inicijativu" u tom pravcu, precizirao je šef evropske diplomatije.

Nove sankcije, kako je dodao, "pod supervizijom OEBS-a bile bi najbolje rešenje, ali do sada nam je bilo nemoguće da stupimo u kontakt sa beloruskim vlastima na bilo kojem nivou", rekao je Borel.

"Odlučnost Lukašenka da ostane na vlasti, uz očigledno sve veću podršku Moskve, to otežava", rekao je Borel, dan nakon sastanka Lukašenka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...