KO JE MISTERIOZNA MARINA, KOJA JE BILA SA NAVALJNIM U VREME TROVANJA: Stigla sa njim u Nemačku, a zvanični Berlin ćuti!
Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON, EPA / YEVGENY FELDMAN

opasno

KO JE MISTERIOZNA MARINA, KOJA JE BILA SA NAVALJNIM U VREME TROVANJA: Stigla sa njim u Nemačku, a zvanični Berlin ćuti!

Planeta -

Portparole nemačke vlade zaprepastilo je pitanje RT Deutsch tokom konferencije za štampu u ponedeljak. Međutim, zvaničnici nisu pružili pravi odgovor o ženi koju su ruske vlasti identifikovale kao Marinu Pevčih.

„Ne mogu vam ništa reći o ovome. Ne smemo zaboraviti da je život gospodina Navalnija bio ugrožen upotrebom otrovne supstance. Ali ne mogu vam reći ništa o mestu pojedinca “, rekao je Stefen Zibert.

Saradnica kritičara iz Kremlja navodno je bila zajedno sa Navaljnim u Tomsku pre njegovog navodnog trovanja. Za razliku od svih ostalih pojedinaca koji su tog dana komunicirali s njim, ona nije sarađivala sa ruskim istražiteljima i pobegla je iz zemlje u Nemačku.

Pevčih je o tom pitanju govorila vestima u ruskoj Meduzi, sa sedištem u Letoniji, tvrdeći da je policija nikada nije kontaktirala. Takođe je rekla da se zapravo zvala Marija, a ne "Marina". Nemački zvaničnici takođe nisu objasnili kako je ruski državljanin uspeo da tako brzo dobije dozvolu za ulazak u zemlju. Međutim, malo se zna o Pevčihovoj, za koju se veruje da imaju dozvolu boravka u Velikoj Britaniji - ili čak državljanstvo. Štaviše, postoji samo nekoliko njenih fotografija, uprkos njenom bliskom društvu i ponovljenim putovanjima zajedno sa Navalnijem, koji je vrlo javna ličnost.

Saga o „trovanju“ Navaljnog započela je 20. avgusta kada se razboleo na letu iz Tomska za Moskvu. Posle hitnog sletanja u Omsk, sibirski grad, udaljen 2000 km istočno od ruske prestonice, prebačen je u lokalnu bolnicu u onesvešćenom stanju.

Opozicioni lider je dva dana kasnije prebačen u kliniku Šarite u Berlinu, gde se trenutno nalazi na lečenju. Iako ruski lekari nisu pronašli tragove toksičnih supstanci u uzorcima prikupljenim od Navaljnog, njihove nemačke kolege tvrde da je otrovan varijantom iz zloglasne porodice nervnih agenasa „Novičok“. Kreatori te porodice toksičnih supstanci već su rekli da njeni simptomi, međutim, ne odgovaraju izloženosti agensu.

Kurir.rs/Logično

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track