ALBANSKI KLAN GOSPODARIO KOKAINOM U EVROPI: Kartel KOMPANIA BELO razbijen u 10 zemalja, od Ekvadora do Holandije (VIDEO)
Foto: Twitter video prtscr / Europol

mega hapšenje

ALBANSKI KLAN GOSPODARIO KOKAINOM U EVROPI: Kartel KOMPANIA BELO razbijen u 10 zemalja, od Ekvadora do Holandije (VIDEO)

Planeta -

Pažljivo koordinisana policijska operacija u 10 zemalja razbila je albanski organizovani kriminalni sindikat koji je švercovao kokain iz Južne Amerike u Evropu i dovela do hapšenja 20 osumnjičenih, saopštila je danas policijska agencija EU.

Banda, poznata kao Kompania Belo, bila je jedna od najaktivnijih evropskih mreža za krijumčarenje kokaina, navodi Evropol, koji je pomogao u koordinaciji niza racija stotina policajaca u utorak koje su dovele do hapšenja u petogodišnjoj istrazi koju su predvodili Italijani.

Grupa je neobična u masovnoj međunarodnoj trgovini drogom po tome što je kontrolisala svaki aspekt lanca snabdevanja, od organizovanja isporuka droge iz Južne Amerike do distribucije širom Evrope, rekao je Jari Liuku, direktor Evropolovog evropskog centra za teški i organizovani kriminal.

Banda je čak utisnula svoj logotip, i logotipe drugih kriminalnih grupa za koje je uvozila drogu, na blokove kokaina koji su se prevozili u Evropu i često distribuirali automobilima sa skrivenim odeljcima kako bi sakrili drogu i nedozvoljenu gotovinu.

Koristila je kriminalce u kineskoj organizaciji kako bi pomogla pranje prihoda putem podzemnog sistema prenosa, navodi se.

Tokom petogodišnje istrage, 84 druga člana bande uhapšena su u Italiji, Ekvadoru, Holandiji, Britaniji, Švajcarskoj i Nemačkoj.

Policija je tokom istrage zaplenila skoro četiri tone kokaina i više od 5,5 miliona evra u gotovini.

Osumnjičeni se suočavaju sa optužbama koje uključuju međunarodnu trgovinu narkoticima i ubistva.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Twitter video prtscr / Europol

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track