KIM POLAKO GUBI ŽIVCE: Vođa Severne Koreje spreman da upotrebi projektile, otkrio rupu u američkoj strategiji (VIDEO)
Foto: AP

opasno

KIM POLAKO GUBI ŽIVCE: Vođa Severne Koreje spreman da upotrebi projektile, otkrio rupu u američkoj strategiji (VIDEO)

Planeta -

Kim Džong-un spreman je da iskoristi svoj nuklearni arsenal za pokretanje smrtonosnog prvog udara na Sjedinjene Države na prvi znak da je njegova zemlja bila napadnuta, upozorio je stručnjak za Severnu Koreju.

A vrhovni vođa bi takođe držao svoje ICBM (Interkontinentalne balističke projektile) velikog dometa u rezervi za upotrebu protiv ciljeva u SAD, rekao je Ankit Panda.

Panda iznosi svoju šokantnu tvrdnju u svojoj novoj knjizi Kim Džong-un i bomba - opstanak i odvraćanje u Severnoj Koreji, u kojoj razmatra istoriju nuklearnog raketnog programa države pustinjak, pokušaje denuklearizacije Korejskog poluostrva i izgledi za budući sukob. Kim je 2017. izazvao svetsku uzbunu serijom raketnih ispitivanja koja su rezultirala izjavom da je „konačno shvatio veliki istorijski uzrok kompletiranja državnih nuklearnih snaga“.

Mnogo je napravljeno od njegovog neprekidnog prepiranja sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, koji ga je označio kao "Mali raketni čovek", a Kim se suprotstavio tako što je američkog predsednika opisao kao "mentalno poremećenog glupana".

Neko vreme se činilo kao da se svet nalazi na ivici potencijalno katastrofalnog sukoba, ne samo najmanje kada je slučajno objavljeno upozorenje za balističku raketu putem sistema za uzbunu u vanrednim situacijama i komercijalnog sistema za uzbunu na Havajima, a kao rezultat toga oglasile su se sirene.

Iako se od tada čini da se situacija donekle smirila, Panda, Stanton saradnik u Programu nuklearne politike Karnegi zadužbine za međunarodni mir, rekao je da bi bilo glupo zaključiti da se pretnja povukla, s obzirom na realnost Kimovog bezobzirnog plana borbe.

Panda je za Ekpress.co.uk rekao: „Severna Koreja je prilično eksplicitno signalizirala da zadržava pravo da prvo koristi svoje nuklearno oružje da bi degradirala sposobnost Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana da izvrše invaziju na svoju teritoriju".

„Pjongjang je proučavao način na koji se Sjedinjene Države vode ekspedicione ratove, daleko od kuće, i saznao je da su ove operacije podložne poremećajima ako se unište kritična logistika, čvorovi snabdevanja i vojne baze".

"Niti bi Kim tamo povukao crtu", rekao je Panda.

Objasnio je: „Da bi odvratila dalju akciju protiv nje nakon prve upotrebe nuklearnog oružja, Severna Koreja verovatno namerava da zadrži svoje balističke rakete interkontinentalnog dometa - one sposobne da napadnu američku domovinu - u rezervi".

„Budući da bi američka domovina ostala ranjiva na nuklearni osvetoljubivi napad, Severna Koreja bi mogla izračunati da bi američki predsednik tada mogao biti prisiljen na kapitulaciju".

„Naravno, postoji nekoliko rizika i zamki za ovu strategiju i njena primena zavisi od nekoliko faktora, uključujući pouzdanost severnokorejskih nuklearnih raketa i naoružanja, robusnost njenog nuklearnog komandovanja i kontrole i sposobnost da pravilno sagleda pretkonflikt razvoja".

„Ali opšte konture njene nuklearne strategije orijentisane su oko ovih ideja.

Knjiga Pande nudi zastrašujuću detaljnu analizu Kimove nepromišljene strategije.

Kurir.rs/Express.co.uk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track