Najnovije vesti

OVAJ NACIONALNI PARK SE DOSETIO KAKO DA VRATI BAHATIM TURISTIMA: Poštom im poslali đubre koje su ostavili za sobom! FOTO
Foto: Facebook/TOP Varawut

DOBRA IDEJA

OVAJ NACIONALNI PARK SE DOSETIO KAKO DA VRATI BAHATIM TURISTIMA: Poštom im poslali đubre koje su ostavili za sobom! FOTO

Planeta

Posetioci nacionalnih parkova na Tajlandu mogli bi po povratku kući ubrzo početi da primaju pakete u kojima im uprava šalje smeće koje su ostavili za sobom.

Nakon brojnih posetilaca koji su za sobom ostavili gomile smeća prošlog vikenda u nacionalnom parku Kao Jai blizu Bangkoka, ministar okoline Varavut Silpa-arča dosetio se pa je smeće upakovao i vlasnicima vratio poštom.

"Pokupili smo vaše smeće i spremili u kartonsku kutiju, pa vam ga šaljemo kući. Ovo bi trebalo da vas poduči da više nikada nigde ne bacate đubre", stoji u poruci priloženoj u paketu.

Kamperi se po dolasku prijavljuju upravi NP-a pa je lako saznati njihovu tačnu adresu i lokaciju njihovih šatora uz koje je ostavljen otpad.

Međutim, uz kutiju smeća nesavesni kamperi dobiće i prijavu lokalnoj policiji zbog kršenja propisa o nacionalnim parkovima.

"Đubre može biti opasno za životinje poput srna ako ga pojedu i pokušaju da probave plastični otpad koji ljudi za sobom ostave", objašnjava Narin Pinsakul iz parka Kao Jai.

Ministar Varavut na svoju Fejsbuk stranicu postavio je fotografiju praznih flaša i kesica od grickalica spremnih za slanje poštom.

Zagađivanje okoline smećem kažnjivo je zatvorom do pet godina ili kaznom do 500.000 bahta (16.000 dolara), prema tajlandskom zakonu o očuvanju okoline.

Kao Jai otvoren je 1962. i najstariji je nacionalni park na Tajlandu. Svojim vodopadima i impresivnim biljnim i životinjskim svetom na više od 2000 kvadratnih kilometara smatra se jednim od najlepših parkova u toj državi jugoistočne Azije.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Facebook/TOP Varawut

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...