ASANŽ PROUČAVAO PRALJKOVO SAMOUBISTVO: Lekari slute na najgore! Pomišlja na to hiljadu puta dnevno! Stanje je ozbiljno!
Foto: Profimedia / LEON NEAL / AFP

suđenje osnivaču vikiliksa

ASANŽ PROUČAVAO PRALJKOVO SAMOUBISTVO: Lekari slute na najgore! Pomišlja na to hiljadu puta dnevno! Stanje je ozbiljno!

Planeta -

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž otkrio je kako je pažljivo gledao samoubistvo bivšeg generala BIH Slobodana Praljka u Haškom sudu pre tri godine i razmišljao o samoubistvu dok je bio u ambasadi Ekvadora u Londonu, izjavila je doktorka Sondra Krozbi tokom saslušanja u londonskom sudu.

Ona je kazala da je primetila vidno pogoršanje njegovog mentalnog i fizickog stanja tokom svoje četiri posete ambasadi u kojoj je Asanž živeo, kao i da je tokom posete u februaru 2018. godine Asanž imao prve misli o samoubistvu i da je nekoliko puta gledao Praljkovo samoubistvo, prenosi AP.

Prema njenim rečima, Asanž joj je priznao da je zaustavljao kadar u trenutku kada Praljak ispija otrov i analizira njegovo lice.

foto: Profimedia

Asanžovi advokati istakli su da bi Asanž zaista mogao da izvrši samoubistvo ukoliko ga pošalju u SAD koja ga tereti za špijunažu i ukazali na njegovo pogoršanje mentalnog stanja tokom sedmogodišnjeg boravka u ekvadorskoj ambasadi i od njegovog izbacivanja odatle u aprilu 2019. u britanski zatvor.

Krozbi je kazala da je tokom posete Asanža u zatvoru Belmarš u Londonu u oktobru prošle godine primetila da je Asanž veoma depresivan i da je govorio da razmišlja o samoubistvu hiljadu puta dnevno.

foto: Twitter video prtscr / RT

Psiholog Najdžel Blekvud izjavio je sa druge strane, da je rizikom od samouboistva kod Asanža "moguće upravljati".

"Faktori rizika mogu se promeniti. Asanž je veoma izdržljiv i snalažljiv čovek koji je na najblažem kraju spektra autizma. Ipak, on je radio na visokom noivou u vođenju veoma uspešne organizacije", rekao je Blekvud.

Saslušanje Asanža o ekstradiciji trebalo bi da traje do početka oktobra.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track