AZERBEJDŽAN OBJAVIO SVOJE SNIMKE NAPADA: Ovako su tukli jermensku vojnu tehniku u žestokom sukobu (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

pozvali na polaganje oružja

AZERBEJDŽAN OBJAVIO SVOJE SNIMKE NAPADA: Ovako su tukli jermensku vojnu tehniku u žestokom sukobu (VIDEO)

Planeta -

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je snimak na kojem se navodno vidi napad na jermensku vojnu tehniku.

„U kontraofanzivi jedinica azerbejdžanske vojske na različitim pravcima fronta uništen je veliki broj žive sile i vojne tehnike jermenskih trupa“, navodi se u opisu.

Azerbejdžan predložio jermenskom garnizonu da položi oružje

Azerbejdžanska strana ponudila je vojnom rukovodstvu jermenskog garnizona u selu Agdere na kontakt liniji u Karabahu da položi oružje i preda se, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

„Kako u potpunosti ne bismo uništili garnizon jermenskih oružanih snaga smeštenih u selu Agdere, u cilju izbegavanja povećanja ratnih gubitaka, vojna komanda Azerbejdžana predložila je jermenskoj komandi da ne pruža otpor u tom pravcu, položi oružje i preda se“, ističe se u saopštenju.

Takođe se dodaje da će se prema ratnim zarobljenicima i civilnim taocima postupati u skladu sa zahtevima Ženevske konvencije i drugim normama međunarodnog prava.

„Ukoliko se pokaže otpor, neutralisaćemo svakog naoružanog čoveka“, ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Podsetimo, rano ujutru 27. septembra Azerbejdžan je započeo intenzivno granatiranje naselja u Karabahu, uključujući i glavni grad Stepanakert, prelazeći u ofanzivu duž cele linije. U napadima ima žrtava među civilnim stanovništvom.

azerbejdžanski tenkovi
azerbejdžanski tenkovi foto: EPA/MINISTRY OF DEFENCE OF ARMENIA

Jermenske vlasti uvele su vanredno stanje u zemlji i objavile opštu mobilizaciju. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je Baku i Jerevan da odmah prekinu vatru i započnu pregovore.

Sukob u Nagorno-Karabahu započeo je u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcepljenje od Azerbejdžanske SSR. Posle oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a, na čijem su čelu tri kopredsedavajuća – Rusija, SAD i Francuska. Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija štiti interese nepriznate republike, s obzirom da Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.

Kurir.rs/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track