Najnovije vesti

UN HITNO ZASEDA ZBOG RATA U NAGORNO-KARABAH REGIONU: Sednica Saveta bezbednosti iz zatvorenih vrata na zahtev Evropljana!
Foto: Profimedia / Sputnik

vrelo na kavkazu

UN HITNO ZASEDA ZBOG RATA U NAGORNO-KARABAH REGIONU: Sednica Saveta bezbednosti iz zatvorenih vrata na zahtev Evropljana!

Planeta

Hitna sednica Saveta bezbednosti UN o oblasti Nagorno-Karabah gde su u toku sukobi jermenskih i azerbejdžanskih snaga bezbednosti, biće održana sutra na zahtev evropskih zemalja, saopštili su Frans presu diplomatski izvori.

Nemačka i Francuska su pokrenule tu inicijativu ali su je podržale druge evropske države - Estonija, Belgija i Velika Britanije, naveli su večeras isti izvori i dodali da će sednica biti iza zatvorenih vrata.

Prema poslednjem bilansu, najmanje 67 osoba stradalo je u nedavno započetom sukobu. 

foto: video prtscr / Reuters / Azerbaijan Defense Ministry

Jermenija i Azerbejdžan se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, oblasti s većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

U sukobima za kontrolu nad Nagorno-Karabahom između 1988. i 1994. poginulo je 30.000 ljudi, a više stotina hiljada je izbeglo. 

Primirje je potpisano 1994. godine, ali se Baku i Jerevan nisu dogovorili o pravnom statusu sporne oblasti koja je i dalje zvanično u sastavu Azerbejdžana. Od tada povremeno izbijaju sukobi u toj oblasti.

Ta oblast se nalazi između Irana, Rusije i Turske.

Kurir.rs / Beta,  Foto: Profimedia / Sputnik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...