Najnovije vesti

PRIZOR ZA PLAKANJE! EKOLOŠKA KATASTROFA NA KAMČATKI: Iz tankera se izlili nafta i fenol! Živi svet nije imao šanse! (FOTO)
Foto: Instagran video prtscr / kristy rozenberg

zagađena voda

PRIZOR ZA PLAKANJE! EKOLOŠKA KATASTROFA NA KAMČATKI: Iz tankera se izlili nafta i fenol! Živi svet nije imao šanse! (FOTO)

Planeta

Vode u blizini kamčatske plaže na kranjem istoku Rusije zagađene su curenjem otrovnog materijala iz tankera, ukazuju preliminarni izveštaji ruske ekološke službe.

Teretni tanker je sklonjen sa mesta gde se dogodio incident, ali je voda i dalje zagađena, navodi se u izveštaju iz Rusije.

Vlasništvo nad brodom još nije određeno, rekao je danas za agenciju TAS izvor iz službe za hitne intervencije. 

"Preliminarni izveštaji govore da je došlo do curenja u tankeru, koji je uklonjen, ali se nafta razlila duž obale i plaže na Kamčatki. Toksične materije čini i fenol. Istraga je u toku, namera je da se utvrdi ko je odgovoran za zagađenje. Ta ruta je popularna za teretne brodove na Pacifiku", rekao je izvor. 

Izveštaji ruskih službi govore i da je veća količina otrovnog fenola i nafte pronađena tik uz obalu, na mestu gde se nalazi Halaktjurski plaža, popularno mesto za lokalno stanovništvo. 

Svedoci su rekli da su se na obalama pojavile brojne uginule morske životinje. 

Takođe, fenol i nafta su identifikovani u još tri oblasti u regionu Kamčatke.

Fenol je otrovna supstanca koja kod ljudi izaziva vrtoglavicu, malaksalost, dijareju, nesanicu, a može uzrokuje oboljenja jetre i bubrega, pa i smrt, ako je u većim dozama.

Kurir.rs / Tanjug,   Foto: Instagran video prtscr / kristy rozenberg

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...