POPUŠTANJE MEĐU POSVAĐANIM NATO ČLANICAMA: Turski brod napustio položaj zbog koga je Mediteran mogao da plane!
Foto: EPA / Erdem Sahin

povlačenje broda javuz

POPUŠTANJE MEĐU POSVAĐANIM NATO ČLANICAMA: Turski brod napustio položaj zbog koga je Mediteran mogao da plane!

Planeta -

Turski brod za bušenje nafte i plina danas je prvi put nakon nekoliko meseci napustilo svoj položaj jugozapadno od Kipra, podstičući nadu da se ublažava eskalacija napetosti zbog spora o energetskim resursima u istočnom Sredozemlju.

Posada broda Javuza traga za prirodnim plinom blizu Kipra bez odobrenja vlade u Nikoziji.

Zvaničnici u Nikoziji su kazali da je odredišna luka Javuza nepoznata, ali procenjuju da bi, ako brod nastavi da plovi prema severu, to mogao biti još jedan znak popuštanja napetosti, jer bi uveče mogao stici u turske teritorijalne vode, prenosi Seebiz.

Turska i Grčka spore se oko teritorijalnih voda bogatih energentima, a napetosti su narasle kada je Ankara poslala istraživacki brod u sporni deo Sredozemlja, uz pratnju ratnih brodova.

Saveznici u NATO-u, Grčka i Turska uspostavili su mehanizam za izbegavanje sukoba u istočnom Sredozemlju, rekao je u četvrtak generelani sekretar NATO Jens Stoltenberg, što je deo napora da se ublaži spor oko energetskih resursa u regiji.

foto: EPA / Erdem Sahin

Nemačka predvodi diplomatske napore za širi dijalog i čelnici EU-a sastaju se u Briselu da rasprave o tome kako izbeći svaku eskalaciju zbog potrage za plinskim nalazištima.

Stoltenberg je rekao da sporazum između Turske i Grčke uključuje vruću liniju za izbegavanje nesreća u moru i vazduhu.

Taj sigurnosni mehanizam može pomoci u stvaranju prostora za diplomatske napore na rešavanju temeljnog spora, a izbegavanje sukoba u vojnom bi rečniku značilo uspostavu komunikacijske veze između suparničkih vojski kao što je to SAD učinio s Rusijom u Siriji.

Ostrvo je od 1974. podeljeno na kiparsko-grčki deo, koji je član EU i na Tursku Republiku Severni Kipar, koju priznaje samo Ankara.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / Erdem Sahin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track