KORONA NASTAVLJA DA BUKTI: Argentina zemlja sa najvišom stopom zaražavanja na svetu, u Brazilu još 11.946 novih slučajeva virusa
Foto: Profimedia

pandemija

KORONA NASTAVLJA DA BUKTI: Argentina zemlja sa najvišom stopom zaražavanja na svetu, u Brazilu još 11.946 novih slučajeva virusa

Planeta -

Argentina ima najvišu stopu pozitivnih testova na korona virus na svetu, prema podacima Oksfordovog programa za praćenje epidemije "Naš svet u podacima" (Our World in Data), pri čemu je pozitivno skoro šest od deset testiranih.

Ocenjuje se da je to rezultat niskog nivoa testiranja i slabog sprovođenja mera "zatvaranja", prenosi Rojters.

U Argentrini je od početka epidemije potvrđeno 809.728 slučajeva, sa sedmodnevnim prosekom od oko 12.500 novih dnevnih infekcija.

Ta zemlja, koja se u početku suprotstavila pandemiji snažnim merama, prošlog nedelje je premašila 20.000 smrtnih slučajeva.

foto: Profimedia

Medicinski stručnjaci tvrde da su nizak nivo testiranja i ublažena ograničenja podstakli visoku stopu pozitivn na korona virus, a kako pokazuje Rojtersova analiza bazirana na podacima argentinskog ministarstva zdravstva, stopa je porasla sa oko 40 odsto u avgustu na skoro 60 odsto prošle nedelje.

Poređenja radi, američka savezna država Njujork 20 miliona stanovnika, što je manje od polovine argentinskih 45 miliona, a dnevno sprovodi 100.000 testova, četiri puta više no Argentina, pri čemu joj stopa pozitivnih blago prelazi jedan odsto.

Argentinska vlada bila je hvaljena jer je već 20. marta uvela strog karantin, ali je od tada bila prinuđena da ublaži mere kako bi oživela privredu, koje je već dve godine u recesiji, uz porast nezaposlenosti i nivoa siromaštva.

BRAZIL

Brazil je u ponedeljak registrovao 11.946 novih potvrđenih slučajeva koronavirusa.

Ukupan broj time je porastao na 4.927.235, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Broj smrtnih slučajeva porastao je za 323, na 146.675, prenosi Rojters.

MEKSIKO

U Meksiku je u poslednja 24 sata zabeležen najveći dnevni porast broja novih slučajeva korona virusa od početka epidemije, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Od poslednjeg preseka potvrđeno je 28.115 novih slučajeva, preminulo je 2.789 ljudi, preneo je Rojters.

U Meksiku je ukupno zabeleženo 789.780 slučajeva korona virusa, a preminulo je 81.877 ljudi.

foto: EPA/Jose Pazos

KINA

U Kini je u ponedeljak potvrđeno 12 novih slučajeva kovid-19, za osam manje nego prethodnog dana, potvrdila je Nacionalna komisija za zdravlje.

Novi smrtni slučajevi od posledica ove bolesti nisu zabeleženi, prenosi agencija Rojters.

Kineska Nacionalna komisija za zdravlje je saopštila da su svi novi slučajevi zaraze uvezeni iz inostranstva.

Broj novih asimptomatskih slučajeva je u ponedeljak porastao na 31 sa 27, koliko je zabeleženo dan ranije.

Asimptomatske slučajeve Kina ne ubraja u zvaničnu statistiku o obolelima od kovid-19.

U Kini je od početka pandemije korona virusom zaraženo 85.482 ljudi, dok je od posledica kovid-19 do sada preminulo 4.634 pacijenata.

NEMAČKA

U Nemačkoj je u poslednja 24 sata potvrđeno 2.639 novih slučajeva korona virusa, saopstio je Institut Robert Koh.

Time je ukupan broj zaraženih porastao na 303.258, prenosi Rojters.

Broj preminulih u proteklom danu porastao je za 12 na 9.546.

INDIJA

U Indiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 61.267 novih slučajeva korona virusa, što je najmanji dnevni porast od 25. avgusta.

Ta zemlja, u kojoj je zaraženo skoro 6,7 miliona ljudi, beležila je najviše dnevne bilanse na svetu skoro 45 dana, ali je u poslednje tri nedelje došlo do postepenog pada, prenosi AP.

Ministarstvo zdravlja danas je prijavilo 884 nova smrtna slučaja, čime je broj preminulih porastao na 103.569.

Indija je trenutno druga zemlja na svetu po broju zaraženih, a procene su da bi u narednim nedeljama mogla da prestigne SAD.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track