PONOVO SMO POBEDILI KORONA VIRUS: Premijerka Novog Zelanda najavila ukidanje mera uvedih protiv korone
Foto: Profimedia

džasinda ardern

PONOVO SMO POBEDILI KORONA VIRUS: Premijerka Novog Zelanda najavila ukidanje mera uvedih protiv korone

Planeta -

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern najavila je ukidanje mera uvedenih u Oklandu radi suzbijanja drugog talasa koronavirusa, tvrdeći da je njena zemlja "ponovo pobedila virus".

NDTV piše da je Novi Zeland u maju u potpunosti zaustavio prvi talas koronavirusa zahvaljujući strogim merama, a zemlja je zabeležila niz od 102 dana bez novozaraženih osoba.

Međutim, novo žarište epidemije otkriveno je u augustu u najvećem gradu Novog Zelanda i to je vlasti prisililo da za milion i po stanovnika Oklanda odrede stroge mere potpunog zatvaranja koje su trajale tri sedmice, sve do početka septembra.

Nakon toga, u ovom gradu na severu zemlje 12 dana nije zabeležen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom te je premijerka potvrdila da je epidemija sada pod kontrolom, pa je pozdravila stanovnike koji su morali izdržati novi karantin.

"Stanovnici Oklanda i svi Novozelanđani držali su se plana koji je do sada uspeo dva puta. I ponovo su pobedili virus", rekla je Ardernova.

Uspeh je za nju došao u pravom trenutku ukoliko se uzme u obzir da se 17. oktobra održavaju parlamentarni izbori. Velika je verovatnoća da će Ardernova nakon izbora ostati na čelu vlade.

Premijerka je dodala da će od srede u Oklandu vredeti najniži nivo borbe protiv pandemije koji vredi i za ostatak zemlje. To znači da neće više biti nikakvih ograničenja javnog okupljanja.

Međutim, Ardernova je upozorila da se ne treba previše "opuštati ni uspavati".

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track