GLAVNI RUSKI OBAVEŠTAJAC: Hiljade terorista plaćenika se prebacuje u Nagorno-Karabah! Turska je novi faktor sukoba!
Foto: EPA / Azerbaijan Defence Ministry

Sergej Nariškin

GLAVNI RUSKI OBAVEŠTAJAC: Hiljade terorista plaćenika se prebacuje u Nagorno-Karabah! Turska je novi faktor sukoba!

Planeta -

Turska je novi faktor u konfliktu u Nagorno-Karabahu i reč je o tome da se Ankara po prvi put otvoreno svrstava na stranu Azerbejdžana, naveo je ruski zvaničnik Sergej Nariškin, i dodaje da se hiljede ekstremista prebacuju u borbe u ovom regionu.

"Otvorena i nedvosmislena podrška Turske Azerbejdžanu je nešto u osnovi novo što utiče na aktuelnu eskalaciju situacije u regionu Nagorno-Karabaha", kazao je Nariškin, inače šef Spoljne obaveštajne službe Rusije, preneo je Interfaks.

"Već je bilo sukoba na liniji razdvajanja dve strane. Postojeća situacija je posebno zabrinjavajuća ne samo po obimu nego i po uticaju na privlačenje suštinski novih stranih faktora", dodao je Nariškin.

foto: EPA / Alexey Nikolsky Sputnik / Kremlin

On je podvukao da je sukob u Nagorno-Karabahu kao magnet za privlačenje stranih terorističkih formacija.

"Hiljade ekstremista koji se bore na Bliskom istoku, uključujući teroriste Nusra fronta, prebacuju se u zonu sukoba u Nagorno-Karabahu" , izjavio je Sergej Nariškin.

"Prema informacijama dostupnim Spoljnoobaveštajnoj službi, aktivno se uvlače u zonu sukoba plaćenici iz međunarodnih terorističkih organizacija koje se bore na Bliskom istoku, između ostalog 'Džabhat al-Nusra', 'Firkat Hamza', 'Sultan Murad', kao i ekstremističke kurdske grupe. Pritom se radi o stotinama, pa čak i hiljadama ekstremista, koji računaju da će zaraditi na novom ratu u Karabahu“, rekao je Nariškin.

foto: EPA / Armenia Defence Ministry Press

Kako je rekao, za Rusiju je novi rat u Karabahu nedopustiv, Moskva nije ravnodušna prema činjenici da u tom regionu ginu predstavnici prijateljskih naroda.

"Moskva je zabrinuta eskalacijom napetosti oko Nagorno-Karabaha. Za Rusiju, kao kopredsedavajuću Minske grupe OEBS-a, novi rat u regionu je neprihvatljiv. Takođe, uopšte nismo ravnodušni prema tome što tokom borbenih dejstava ginu predstavnici naših prijateljskih naroda - Jermenije i Azerbejdžana“, rekao je Nariškin.

Borbe za planinsko područje Nagorno-Karabaha otpočele su u nedelju 27. septembra, a dve strane optužuju jedna drugu za eskalaciju situacije. Nagorno-Karabah dejure pripada Azerbejdžanu i naseljeno je gotovo stoodstotno jermenskim stanovništvom.

Kurir.rs / Tanjug, Sputnjik, Foto: EPA / Azerbaijan Defence Ministry

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track