BORBE OKO NAGORNO-KARABAHA! Jerevan upozorava: Baku koristi dronove-kamikaze, gomilaju vojsku duž granice sa Iranom!
Foto: Profimedia/ARIS MESSINIS/AFP

SUKOBI NE PRESTAJU

BORBE OKO NAGORNO-KARABAHA! Jerevan upozorava: Baku koristi dronove-kamikaze, gomilaju vojsku duž granice sa Iranom!

Planeta -

Prestonica i drugi gradovi nepriznate republike Nagorno-Karabah i noćas su se našli pod paljbom, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan.

Alijev: Pregovori po prestanku vojnog sukoba

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je danas da bi njegova zemlja trebalo da se vrati pregovorima sa Jermenijom nakon što se okonča akutna faza vojnog sukoba.

Alijev je rekao i da Turska ima pravo da posreduje u pregovorima

Jermenski predsednik Nikol Pašinjan izjavio je da će Jermenija pristati na primirje jedino ukoliko Turska prekine da se meša i ako se njeni plaćenici povuku.

foto: EPA / Claudio Peri

Azerbejdžan: Ne koristimo kasetne bombe

Azerbejdžanska vojska ne koristi zabranjenu municiju u sukobima na području Nagorno-Karabaha, izjavio je danas šef Odeljenja za međunarodnu vojnu saradnju azerbejdžanskog Ministarstva odbrane Gusein Mahmudov.

"Odgovorim sasvim jasno: nikako ne koristimo zabranjeno naoružanje", rekao je Mahmudov za TAS S odgovarajući na pitanje da li su kasetne bombe ili druge zabranjene vrste oružja korišćene u operacijama u Nagorno-Karabahu.

foto: EPA / Azerbaijan Defence Ministry

Jermenija: Azerbejdžan gomila vojsku na irnskoj granici

Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan je rekao da Azerbejdžan sprema ofanzivu, gomilajući vojsku na iranskoj granici kako Karabah ne bi mogao da otvara vatru na njih.

„Ponovo gađaju Stepanakert i druge gradove Nagorno Karabaha“, napisao je Ovanisjan na Fejsbuku.

Baku tvrdi da Jermeni granatiraju sela oko Nagorno-Karabaha

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo danas je da je jermenska vojska granatirala šest njihovih sela oko Nagorno-Karabaha.

"Granatiraju nas, ali im uzvraćamo u odgovarajućoj meri", navodi se u saopštenju.

Ofanziva i kontraofanziva: Baku napada dronovima-kamikazama, armija Karabaha uzvraća udarac

Azerbejdžanska vojska izvela je dva artiljerijska ili vazdušna napada na grad Šuša, javlja dopisnik Sputnjika. Ministarstvo inostranih poslova Nagorno-Karabaha saopštilo je da je neprijatelj dronovima-kamikazama napao civilne objekte Stepanakerta.

„Upravo sada azerbejdžanske oružane snage napale su Stepanakert, civilni objekti napadnuti su dronovima-kamikazama i raketama“, saopštio je MIP Karabaha i dodalo da za sada nema podataka o povređenima u Stepanakertu. Trenutno se iz pravca Šuše, drugog po broju stanovnika grada u Karabahu, podiže dim, koji se vidi čak iz Stepanakerta, udaljenog 10 kilometara od njega.

S druge strane, armija odbrane Nagorno-Karabaha je, prema rečima portparola Ministarstva odbrane Jermenije Arcruna Ovanisjana, prešla u kontraofanzivu 6. oktobra na severnom pravcu linije razdvajanja i značajno poboljšala svoje položaje.

„Jedinice specijalnih snaga armije odbrane Arcaha (Karabaha) su juče u 14 časova po lokalnom vremenu organizovale kontraofanzivu na severnom pravcu fronta, uz aktivno učešće 'Dobrovoljačkog pokreta'. Usled toga jermenske snage su poboljšale svoje položaje. Vraćena je visoravan Varangatag (Lulasaz). Borbena dejstva u zoni karabaško-azerbejdžanskog sukoba trenutno se nastavljaju“, rekao je on putem Fejsbuka.

Rohani: Rat oko Nagorno-Karabaha ne sme da postane regionalni

Iranski predsednik Hasan Rohani upozorio je danas na opasnost da bi sukob Azerbejdžana i Jermenije mogao da preraste u regionalni rat.

"Moramo da pazimo da rat između Jermenije i Azerbejdžana ne postane regionalni rat. Mir je osnova našeg rada. Nadamo se da će se povratiti stabilnost u regionu na miran način", rekao je Rohani, prenosi Rojters.

Takođe je dodao da Iran neće dozvoliti državama da "šalju teroriste" na granice Irana pod raznim izgovorima.

foto: EPA / Abedin Taherkenareh

Pašinjan: Nastavak genocida nad Jermenima

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je danas da akcije Turske i Azerbejdžana liče na "teroristički napad" na Nagorno-Karabah i da je to nastavak genocida nad Jermenima.

"Suočavamo se sa azersko-turskim međunarodnim terorističkim napadom", rekao je Pašinjan za Skaj Njuz i dodao da "za njega nema sumnje da je to politika kontinuiteta genocida nad Jeremenima i politike ponovnog uspostavljanja turskog carstva", dodao je.

On je podsetio na ubistvo 1,5 miliona Jermena od strane Otomanskog carstva od 1915. do 1923. godine, prenosi Rojters.

foto: EPA/OMER MESSINGER

Nemirna noć u Karabahu

Istovremeno, portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan izjavila je da je noću neprijatelj pokušao da se utvrdi u pravcu jugoistoka, iako nije došao do grada Džebraila, ali da su ga artiljerijske jedinice oružanih snaga Jermenije pogodile uzvratnom vatrom.

Kako je rekla, u 6:30 ujutru po lokalnom vremenu, nakon još jednog raketno-artiljerijskog napada, ostaci tri neprijateljske superteške neprijateljske brigade pobegli su sa bojnog polja, ostavivši na njemu još 60 mrtvih, kao i 22 jedinice pogođene i nekoliko desetina jedinica ispravne tehnike.

Ona je istakla da je u sredu „usled ciljane vatre jermenskih jedinica u pravcu jugoistoka pogođena velika baza za skladištenje goriva i municije azerbejdžanskih oružanih snaga“, kao i da su stvorene mogućnosti za razvoj uspeha u različitim pravcima fronta.

Kako je napisao na Fejsbuku Ovanisjan, jedinice Oružanih snaga Azerbejdžana, „nemajući dovoljno mogućnosti da vode efikasne operacije, počeli su da pribegavaju očiglednim provokacijama. Između ostalog, u južnom pravcu linije razdvajanja azerbejdžanska vojska se grupiše u velikim grupama, neposredno duž karabaško-iranske granice (po reci Araks) i faktički, štiteći se granicom, pokušava da krenu u ofanzivu“.

Po njegovim rečima, uz pomoć ove taktike azerbejdžanska strana pokušava da izazove vojsku Karabaha da otvori vatru i, faktički, izvede napad na Iran.

„Nije isključeno da tokom ratnih dejstava azerbejdžanske jedinice, nemajući drugu opciju, povlače se i beže na teritoriju Irana“, rekao je on i dodao da iranska strana treba da spreči ovakvo ponašanje Azerbejdžana.

Jermenija: Nismo raketirali naftovode u Azerbejdžanu

Jermenski zvaničnici odlučno su u utorak demantovali da su jermenske snage bombardovale naftovod u Azerbejdžanu.

Demanti je stigao i od predstavnice ministarstva odbrane Jermenije Šušane Stepanijan i iz kabineta predsednika sampoproglašene republike Nagorno-Karabah Vahrama Pogosijana, prenela je agencija Armenpres.

"Naši ciljevi su samo vojni objekti, a naftovod Baku-Tbilisi-Čejhan to nije", izjavio je Pogosijan i naglasio da je reč o lažnoj informaciji koja je plasirana s ciljem da se obmane međunarodna javnost.

Šta kažu u Bakuu?

Kako javljaju iz Bakua, žestoke borbe vode se duž čitave linije razdvajanja.

„U noći 7. oktobra borbe su nastavljene duž cele linije fronta. Naše trupe su u raznim pravcima fronta sprovodile borbena dejstva kako bi učvrstile uspeh postignut proteklih dana. Zabeleženi su međusobni artiljerijski napadi. Usled artiljerijskih napada nanetih juče neprijatelju, u odbrambenom području 5. puka onesposobljena je komandna osmatračnica. Mnogo je poginulih i ranjenih“, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

Precizirano je da su artiljerijskim udarom onesposobljeni 1 tenk i 3 neprijateljska topa.

1 / 21 Foto: EPA / Azerbaijan Defence Ministry

Ministarstvo dodaje da, prema primljenim informacijama, zbog nedostatka hrane ličnih sastav neprijateljskih jedinica napušta borbene položaje.

Inače, u antičko doba region Nagorno-Karabaha bio je poznat pod imenom Arcah i predstavljao je provinciju Kraljevine Jermenije.

Podsetimo, Stepanakert je već nekoliko dana podvrgnut neprestanoj pucnjavi iz teške artiljerije i raketnih sistema.

Kurir.rs/Sputnjik/Tanjug

Foto: Profimedia/ARIS MESSINIS/AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track