NAJVAŽNIJA POTPREDSEDNIČKA DEBATA U ISTORIJI SAD: Glavna tema bila je pandemija korone! Duel obeležile optužbe na račun Trampa
Foto: Profimedia/David Himbert/AFP

suset harisove i pensa

NAJVAŽNIJA POTPREDSEDNIČKA DEBATA U ISTORIJI SAD: Glavna tema bila je pandemija korone! Duel obeležile optužbe na račun Trampa

Planeta -

Debatu potpredsedničkih kandidata na izborima u SAD-u između Kamale Haris (demokrate) i Majka Pensa (republikanci) sinoć je obeležila tema pandemije koronavirusa.

Kamala Harris je sinoć ispisala istoriju tako što je postala prva Afroamerikanka koja je učestvovala u izbornoj debati za predsedničke izbore.

Kamala Haris i Majk Pens su 90 minuta raspravljali o brojnim temama, poput pandemije koronavirusa, ekonomije, spoljne politike, rasizma i reforme policije.

Debata se održala u Solt Lejk Sitiju, a republikanac i demokratkinja bili su udaljeni tri metra i odvojeni pleksiglasom.

I potpredsednička debata je obeležena stalnim upadicama u replike onog drugog, a lični napadi sprečili su priliku da Amerikanci dobiju uvid u to kako misle da se suoče sa glavnim problemima.

Raspravljalo se o brojnim temama

Suočavanje je počelo temom o pandemiji koronavirusa. Pens je branio Trampov pristup i odgovor na zdravstvenu krizu i rekao da je on odmah na prvo mesto stavio zdravlje Amerikanaca tako što je zabranio putovanja u Kinu.

S druge strane, Harisova je istakla da smatra da su Trampove odluke "najveći neuspeh neke predsjedničke administracije u istoriji zemlje", što potvrđuje više od 210.000 preminulih Amerikanaca.

"Minimalizirali su ozbiljnost koronavirusa. Međutim i dalje nemaju plan", istakla je Harisova tokom debate.

Inače, Trampovo postupanje tokom pandemije ne odobrava 56 odsto Amerikanaca, a 38 odsto odobrava, to su pokazali najnoviji podaci ankete Reutersa i Ipsosa koja je provedena od 2. do 6. oktobra.

Izbor sudije u Vrhovni sud

Demokratska potpredsednička kandidatkinja Harisova pozvala je Trampovu administraciju da želi da pobije Obamaker i poručila da će time biti pogođeni milioni Amerikanaca.

Tramp je nedavno tražio da Senat potvrdi Ejmi Konej Beret za sudiju Vrhovnog suda pre izbora 3. novembra, što bi u toj najvećoj sudskoj instanci SAD-a stvorilo konzervativnu većinu, sa šestoro konzervativaca i troje liberala, piše CNN.

"Neka američki narod popuni mesto u Beloj kući, pa ćemo mi mesto u Vrhovnom sudu", poručila je Harisova.

Demokrate strahuju da će se izborom Ejmi Konej Beret u Vrhovni sud ugroziti presuda iz 1973. o legalizaciji abortusa širom SAD-a.

Pens nije hteo odgovoriti koji će stav zauzeti po tom pitanju ako se o njemu ponovo bude odlučivalo u saveznoj državi Indijani, njegovom rodnom mestu, ali je rekao da se veseli izboru Beretove.

Rasizam i policijska brutalnost u SAD-u

Tokom debate se govorilo i o rasizmu u SAD-u, koji je u pratnji policijske brutalnosti izašao na videlo ove godine nakon ubistva Afroamerikanaca Džordža Flojda i Brijane Tejlor.

Harisova je rekla da je život medicinske sestre Brijane Tejlor oduzet "nepravedno, tragično i nasilno" i podsetila na proteste širom zemlje zbog Flojdove smrti.

"Loši policajci su loši za dobre policajce", rekla je bivša tužiteljka.

S druge strane, Pens je upozorio da će se Bajden i Harisova vratiti Pariskom klimatskom sporazumu i uništiti ekonomiju. Optužio ih je da žele "da povećaju porez i pokopati ekonomiju novim zelenim sporazumom". Tvrdi da će tako ostati bez posla stotine hiljada ljudi.

Harisova je uzvratila da Bajden neće povećavati porez nikome ko zarađuje manje od 400.000 američkih dolara godišnje. Iskoristila je priliku da prozove Trampa zbog neplaćanja poreza.

"Američka javnost ima pravo da zna ko utiče na predsjednikove odluke", rekla je Harisova.

Takođe je optužila Trampa za udaljavanje od prijatelja i približavanje diktatorima, spomenuvši ruskog predsednika Vladimira Putina.

Dodala je da je Tramp zauzeo "unilateralni pristup spoljnoj politici", a Ameriku smatra "manje sigurnom" zemljom otkako su se Sjedinjene Američke Države povukle iz nuklearnog sporazuma Irana i svetskih sila iz 2015. godine.

Pens je ponovio da Trampova administracija smatra da je Kina odgovorna za zdravstvenu krizu u svetu.

"Kinu treba kriviti za koronavirus. Predsednik Tramp nije srećan zbog toga, to je jasno dao do znanja", rekao je Pens.

Najznačajnija potpredsednička debata u SAD-u

Prošlosedmičnu debatu Trampa i Bajdena pratilo je 73 miliona gledalaca.

Debate potpredsedničkih kandidata u pravilu se prate s manjim zanimanjem, ali ne i u ovom slučaju.

U trenutku kada je i Tramp bio zaražen koronavirusom, debata Pens-Haris dobila je nenadano na važnosti, s obzirom na to da je Pens ipak bliže Beloj kući nego je to bio pre Trumpove zaraze koronavirusom.

Međutim, Tramp, uprkos zarazi, umanjuje opasnost koronavirusa i u sredu se vratio u Ovalnu sobu u Beloj kući.

Debata u Solt Lejk Sitiju održala se u vreme kada nacija samo klizi iz jedne krize u drugu.

Jedinstvena politička situacija navela je Džona Hudaka s Brookings Institutiona da nazove debatu u Juti "najvažnijom potpredsedničkom debatom u američkoj istoriji".

Kurir.rs/CNN/Klix.ba

Foto: Profimedia/David Himbert/AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track