ITALIJANSKI PROFESOR ZABRINUT ZBOG ŠIRENJA KORONE: Ovo je posledica neodgovornog ponašanja pojedinaca, a posledice snosimo svi
Foto: Profimedia

borba protiv korone

ITALIJANSKI PROFESOR ZABRINUT ZBOG ŠIRENJA KORONE: Ovo je posledica neodgovornog ponašanja pojedinaca, a posledice snosimo svi

Planeta -

Profesor prestižnog italijanskog univerziteta "Katolika" Valter Rićiardi, koji je i savetnik ministra zdravlja, poručio je da se mora učiniti sve kako bi se zaustavilo širenje korona virusa jer se u suprotnom rizikuje eksponencijalno širenje zaraze, koje bi dovelo do toga da za sva meseca u Italiji bude po 16.000 novozaraženih dnevno.

U intervjuu za "Hafington Post", profesor poziva na odgovorno ponašanje i čvrstu disciplinu, ali i striktne mere kontrole da bi se zaustivio trend rasta zaraze.

Jos prošle sedmice, mikrobiolog Andrea Krisanti, poznat kao autor uspešne odbrane od korona virusa u pokrajini Veneto, upozorio je da Italija ne sme dozvoliti da pređe broj od 2.500 novozaraženih dnevno.

Međutim, u poslednja 24 sata u Italiji je zabeleženo 3.671 novih slkucajeva zaraze, a 31 osoba je preminula od korona virusa.

Nijedna pokrajina nije pošteđena, do pre neki dan najviše zaraženih bilo je u dve južne pokrajine Kampanja i Lazio, a sada se broj novozaraženih povećava i u severnim pokrajinama Lombardija i Veneto.

"Novo širenje zaraze je posledica neodgovornog ponašanja pojedinaca, manjine društva, a posledice snosimo svi", rekao je prof. Rićiari.

Na pitanje da li Italija rizikuje uvođenje novog karantina zbog širenja zaraze Covida-19, Rićiari je rekao da se ta krajnja mera mora i može izbeći, ali samo uz poštovanje mera zaštite: nošenje maski, fizičku distancu, vakcinaciju protiv sezonskog gripa i korišćenje mobilne aplikacije "Imuni", koja omogućava brzo praćenje onih koji su sa zaraženima bili u kontaktu.

Povodom velikog rasta novozaraženih u Italiji, političari apeluju na građane da se odgovorno i dispciplinovano ponašaju.

Ministar za zdravstvo Roberto Spertanca je rekao da je neophodno povećati nivo kontrole i zaštite, a premijer Dzuzepe Konte poziva Italijane da mere zaštite primenjuju i u krugu porodoice i kada se druže privatno sa prijateljima.

Opozicione partije, "Liga" i "Frateli d'Italija" protestuju jer vlada donosi mere ne uvažavajući stavove opozicije.

Lider stranke "Liga" Mateo Salvini, radikalno je promenio svoj stav o maskama.

Sve do skora bio je protv nošenja zaštitnih maski i to je demonstrirao javno.

Međutim, na skupu u Kremoni, pre dva dana, izneo je drugačiji stav.

"Ako nam lekari kažu da treba da nosimo maske, nosićemo ih, ko sam ja da bih rekao da ne treba da ih nosimo", rekao je Salvini.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track