DVAPUT SE ZARAZIO KORONOM, A DRUGI PUT JE BILO MNOGO GORE: Nisam mogao uz stepenice ni da pričam
Foto: Facebook/Jordan Josey

mukotrpan oporavak

DVAPUT SE ZARAZIO KORONOM, A DRUGI PUT JE BILO MNOGO GORE: Nisam mogao uz stepenice ni da pričam

Planeta -

Amerikanac Džordan Džouzi (25) drugi put se zarazio korona virusom sa mnogo opasnijim simptomima nego prvi put, navedeno je u izveštaju lekara.

Morao je da bude smešten u bolnicu nakon što njegova pluća nisu mogla da unesu dovoljno kiseonika u telo.

Ponovno oboljevanje je retko i on se sada oporavio od Kovid-19.

Studija o infektivnim bolestima Lanset postavlja pitanja o tome koliko se može izgraditi imunitet na virus.

Muškarac iz Nevade nije imao poznatih zdravstvenih problema ili imunoloških oštećenja zbog kojih bi bio posebno ranjiv na Kovid-19.

On je 25. marta imao prvi put simptome virusa uključujući upaljeno grlo, kašalj, mučninu, glavobolju i dijareju.

Bio je pozitivan na koronu 18. aprila, da bi se oporavio od korona virusa i dva puta bio negativan na test 9. i 26. maja.

Bolovao je tokom uskršnjih praznika, nakon čega je razvio antitela da bi mu se do početka maja ponovo povećao kapacitet pluća.

18. maja je donirao tzv. rekonvalescentnu plazmu, a dve nedelje kasnije potvrđeno je da ima antitela na korona virus. Analiza brisa iz nosa i usta pokazala je da je negativan na SARS-CoV-2.

Život se postepeno vraćao u normalu, počeo je ponovo da džogira, a krajem maja je bio dovoljno dobro da bi posetio porodicu u Južnoj Karolini.

Međutim, 28. maja su počeli novi simptomi i to groznicu, glavobolju, vrtoglavicu, kašalj, mučninu i dijareju.

Ponovo je bio pozitivan na korona virus 5. juna sa niskim nivoom kiseonika i kratkim dahom.

Njegov internista nije siguran da li u njegovom slučaju virus nikada nije bio u potpunosti uništen, ili se možda ponovo zarazio dok je bio u poseti porodici.

Bilo kako bilo, kapacitet pluća mu se ponovo smanjio, ali je imao i simptome koji su se razlikovali od onih u prvom „napadu“. Bio je toliko iscrpljen da su ga lekari testirali na virus koji izaziva mononukleozu, izgubio je apetit i smršao.

"Nisam imao snage da se popnem uz jedne stepenice, niti da prošetam po kraju", kaže Džordan.

"U julu bih se potpuno iscrpeo samo od govora. Nisam mogao da izdržim do kraja telefonskog razgovora", rekao je i dodao da još koristi steroidni inhalator zbog otežanog disanja.

Za sada se čini da je ponovno oboljevanje od Kovid-19 veoma retko, jer je bilo samo nekoliko primera od više od 37 miliona potvrđenih slučajeva.

U izveštajima se navodi da su slučajevi koji su zabeleženi u Hongkongu, Belgiji i Holandiji bili blaži tokom ponovong zaražavanja, dok je jedino slučaj u Ekvadoru bio ozbiljniji poput ovog u SAD.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja