UHVAĆEN ODBEGLI VUK: Francuzi i dalje tragaju za 6 vukova koji su pobegli iz nacionalnog parka tokom velikih poplava (FOTO)
Foto: Profimedia

uspavan strelicom

UHVAĆEN ODBEGLI VUK: Francuzi i dalje tragaju za 6 vukova koji su pobegli iz nacionalnog parka tokom velikih poplava (FOTO)

Planeta -

Francuske vlasti uhvatile su crnog kanadskog vuka koji je pre više od nedelju dana pobegao iz nacionalnog parka tokom obilnih poplava u južnoj Francuskoj, ali je još šest vukova i dalje u bekstvu.

Sedam crnih kanadskih vukova pobeglo je iz parka "Alfa" u nacionalnom rezervatu Merkantur, 80 km severno od Nice, tokom masovnih poplava reka koje su uništile njihov ograđeni prostor.

Uhvaćeni vuk uspavan je pikado strelicom u velikoj operaciji u ponedeljak u kojoj je učestvovao i helikopter, rekla je portparolka francuskog Ureda za biodiverzitet (OFB).

Potraga za ostalih šest vukova nastavlja se na planinskom terenu kojem je teško pristupiti, jer mnogi putevi ostaju blokirani zbog štete od poplave.

OFB je rekao da vukovi nisu opasni po ljude, jer su rođeni u zatočeništvu i ne znaju kako da love, ali je upozorio da im se ne približavaju.

Portparolka je rekla da je 13 vukova tri različite podvrste bilo u parku pre poplava; sedam crnih kanadskih vukova, tri siva evropska vuka i tri bela arktička vuka, svaki u zasebnom ograđenom prostoru.

Dva arktička vuka, čiji je prostor bio najbliži reci, pronađena su mrtva, a jedan je nestao, ali se pretpostavlja da je mrtav.

Najmanje šest ljudi je umrlo, a smatra se da se više od desetak i dalje vodi kao nestalo nakon najgorih poplava koje su pogodile jugoistočnu Francusku u poslednjih 100 godina, kada su nabujale reke odnele kuće, mostove i delove puteva.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track